Numărul înșelăciunilor în mediul online a crescut de la un an la altul. Vârstnicii, dar nu doar ei, pot deveni ușor victimele unor astfel de înșelăciuni și pot pierde sume de bani consistente. Atât IPJ Sibiu, cât și reprezentații Parchetului de lângă Tribunalul Sibiu se simt depășiți de situație și pun accent mai mult pe campaniile de prevenție.
Pentru rezolvarea cazurilor de înșelăciune din mediul online, procurorul Nicolae Dancu, spune că este nevoie de IT-iști specializați pe acest domeniu, dar și de o bună cooperare cu autoritățile din străinătate, pentru că de cele mai multe ori autorii acestor fraude sunt din alte țări. „Este necesară angajarea unor specialiști. Este un domeniu care cel puțin pe noi, specialiști în Drept, ne depășește de multe ori. Poate că nu înțelegem la fel de bine fenomenul și modalitățile de comunicare ca o persoană cu vaste cunoștințe în domeniul IT. Probabil că factorii decidenți din MAI și din Ministerul Public vor considera necesară și oportună angajarea unor astfel de specialiști” a spus procurorul Nicolae Dancu.
Cooperarea cu autoritățile din alte țări reprezintă unul dintre obstacolele care îngreunează anchetarea unor astfel de cazuri. „Nu este vorba doar de specialiști, este vorba și despre dosare care necesită o cooperare internațională. Nu este atât de simplu. Autorii unor astfel de fapte, de regulă, nu sunt localnici sau să îi găsim în România. Așadar, ne este foarte greu nouă să desfășurăm cercetări, în Nigeria cu atât mai puțin. Avem nevoie și de sprijinul internațional, fără astfel de cooperări și fără existența unor specialiști în domeniul IT ne este destul de greu”, a completat Dancu.
Înșelătoriile online sunt posibile și datorită politicielor FB care nu vor să șteargă reclamele false.