În mai multe localuri din Sibiu, fumatul este interzis în teorie pentru că în realitate se fumează nu doar în cluburi, cât și la anumite restaurante din centrul orașului. (DETALII AICI)
În prima parte a lunii februarie, Ora de Sibiu a publicat un articol despre încălcarea Legii nr. 15/2016, care interzice fumatul în spațiile publice închise. În urma controalelor desfășurate de ISU Sibiu în noiembrie, au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de 25.000 de lei. Deși se semnalează că în clubul Liquid și restaurantul Fain de pe pietonala Nicolae Bălcescu se fumează în interior, în timpul verificărilor ISU nu au fost identificate nereguli.
„La locațiile menționate în solicitarea dumneavoastră, în momentul desfăşurării controalelor nu au fost identificate nereguli conform Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Andreea Ștefan.
În schimb alte localuri, dar și persoane fizice, din Sibiu au fost sancționate pentru fumatul în spații închise. „În luna noiembrie 2024 o campanie de prevenire a fumatului în spații închise la obiectivele de alimentație publică din municipiul Sibiu. În verificărilor desfășurate la mai mulți operatori economici au fost aplicate trei sancțiuni contravenţionale în valoare totală de 25.000 de lei. De asemenea, au fost sancționate şi şapte persoane fizice cu amenzi în valoare totală de 3.500 de lei”, potrivit ISU Sibiu.
La locațiile menționate în solicitarea dumneavoastră, în momentul desfăşurării controalelor nu au fost identificate nereguli conform Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Andreea Ștefan.
Controale prin Ordin al Prefectului
De asemenea, Instituția Prefectului Județului Sibiu a emis planul de control pentru 2025. Prin Ordinul Prefectului județului Sibiu cu nr. 629 sunt desemnate și comisiile mixte formate din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, precum: DVSA, DSP, ANPC, IPJ, ISU, Garda de Mediu și ITM.
„Este înființată o comisie prin Ordinul Prefectului care face verificări în special acolo unde se prepara hrană atât în centrele pentru persoane vârstnice, cât și în restaurante”, a declarat prefectul județul Sibiu, Mircea Crețu.
Astfel, în conformitate cu Planul de Control, în perioada 06.02-16.03.2025 se desfășoară de către comisiile mixte, sub coordonarea Corpului de Control al Prefectului, activități de verificare a produselor alimentare, a activităților comerciale și a respectării normelor de securitate la incendiu și protecție civilă.
Acestea se efectuează în scopul:
- prevenirii și combaterii faptelor care pot afecta viața,
- sănătatea și securitatea consumatorilor,
- protejării intereselor economice ale consumatorilor,
- respectării legislației muncii,
- asigurării respectării normelor de securitate la incendiu și protecție civilă,
- verificării conformității activităților comerciale și asigurarea ordinii publice,
- asigurării igienei, sănătății publice și conformității sanitare
- protecției mediului și gestionării deșeurilor.