Parcarea din capătul străzii Xenopol ar putea fi transformată în piațetă urbană
Sursa: petitieonline.com

Parcarea din capătul străzii Xenopol ar putea fi transformată într-o piațetă urbană. Aceasta este propunerea proprietarului ultimului teren rămas liber în centrul Sibiului pe care s-ar putea ridica o clădire. El a inițiat și o petiție în acest sens, pentru a afla dacă sibienii își doresc „un spațiu de întâlnire, relaxare și viață urbană”. 

În urmă cu câteva zile, a fost inițiată o petiție denumită „Opriți distrugerea Centrului Vechi al Sibiului”, prin care se cerea blocarea construirii unui imobil pe strada Xenopol. (Vezi aici petiția). La scurt timp, o altă petiție a fost lansată în spațiul public, care vizează aceeași stradă. Mai precis, inițiatorul vrea ca parcarea din capătul străzii să fie transformată în piațetă și le cere părerea sibienilor. Până acum, peste 1.000 de persoane s-au arătat încântate de idee. 

Citește și: Proiectul controversat al clădirii noi din centrul Sibiului, din nou la vot în Consiliul Local

Piațetă urbană pe Xenopol

Proprietarul terenului de pe strada Xenopol – ultimul din această zonă neocupat de clădiri, care a generat și un PUZ-CP propus spre aprobare consilierilor locali în vederea ridicării unui imobil cu locuințe și spațiu comercial, a inițiat o petiție pentru a afla dacă sibienii sunt de acord ca parcarea din capătul străzii să fie transformată într-o piațetă urbană. 

Inițiatorul petiției spune că Ministerul Culturii și-a exprimat punctul de vedere cu privire la respectiva parcare, ea putând fi transformată într-un spațiu pentru socializare. „Conform punctului de vedere exprimat de Ministerul Culturii prin PUZCP, această parcare, care este momentan ocupată integral de Hotelul Împăratul Romanilor (toate locurile fiind concesionate de Primărie), ar putea fi transformată într-o piațetă urbană, asemănătoare cu Piața Huet sau Piața Schiller (cu acces auto pentru locatari), pentru a reda centrului vechi un spațiu de întâlnire, relaxare și viață urbană”, arată inițiatorul petiției.

Cine are interese în zonă

Proprietarul terenului de pe Xenopol spune că în spatele petiției anterioare, prin care se cerea blocarea proiectului, s-ar ascunde interesul Hotelului Împăratul Romanilor de a respinge proiectul. „Nu neapărat pentru a proteja vizibilitatea Mitropoliei Ardealului, ci pentru a menține parcarea actuală din capătul străzii”, spune inițiatorul. 

De altfel, el a precizat că în cadrul dezbaterii publice din 10 februarie desfășurate pe marginea acestui proiect s-a discutat inclusiv despre viitorul acestei parcări. „Discuțiile din cadrul dezbaterii publice desfășurate pe 10 februarie s-au axat și pe viitorul parcării actuale de la capătul străzii Xenopol, care ar putea fi transformată de Primăria Municipiului Sibiu într-o zonă pietonală sau un parc. Această parcare este esențială pentru funcționalitatea istorică a zonei, însă reprezentanții Hotelului Împăratul Romanilor se opun categoric acestei transformări. Problema ar putea fi soluționată relativ ușor prin mutarea locurilor de parcare concesionate la Cazarma 90, unde s-ar putea construi o parcare cu două nivele, acoperind astfel întreg necesarul din centrul istoric. Am întâmpinat de nenumărate ori dificultăți, în special în perioada festivalurilor, când strada Xenopol este sufocată de mașini parcate pe ambele sensuri, inclusiv pe trotuare”, spune inițiatorul noii petiții. 

Noua clădire „nu va produce dezechilibre” în centru

Inițiatorul petiției, proprietar al terenului pe care se vrea construirea noii clădiri, spune că imobilul nu va crea dezechilibre în zona istorică a orașului. 

„În calitate de proprietar al parcelei care a generat acest PUZCP, ne menținem angajamentul de a integra edificiul nou propus (o casă cu spațiu comercial la parter, pentru a respecta specificul zonei centrale, și 3 apartamente la etaj) cu toată responsabilitatea și atenția necesară, fără a produce dezechilibre, așa cum solicită avizul Ministerului Culturii. Dorim ca viitoarea clădire să se integreze perfect în centrul istoric, respectând imobilele direct învecinate – Xenopol 18 și Mitropoliei 23 – și să se asigure menținerea parțială a vizibilității către Mitropolia Ardealului prin păstrarea unei distanțe de cel puțin 7 metri față de clădirea Mitropoliei 23, în acord cu opinia domnului arh. Paul Niedermaier”, se arată în petiție. (VEZI AICI PETIȚIA)

Ultima oră