În luna iubirii, înșelătoriile romantice capătă amploare, exploatând emoțiile celor care caută o relație. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) și ING Bank trag un semnal de alarmă asupra riscurilor legate de aceste escrocherii, care sunt tot mai prezente pe platformele de dating și rețelele sociale.
Escrocii își ascund identitatea sub măști false, precum actori celebri, medici în misiune, soldați sau oameni de afaceri în dificultate. Aceștia promit rapid o relație de iubire adevărată și investesc timp în construirea unei legături virtuale pentru a câștiga încrederea victimei. După câteva conversații, cererea de ajutor financiar devine inevitabilă: urgențe medicale, accidente sau conturi bancare blocate sunt doar câteva dintre scenariile invocate pentru a obține bani de la persoanele vulnerabile, relatează Mediafax.
„Escrocii vizează, în special, seniorii și persoanele singure sau vulnerabile emoțional, care sunt mai puțin familiarizate cu riscurile online. De asemenea, cei care au venituri stabile și care sunt mai puțin experimentați în utilizarea rețelelor sociale sunt un obiectiv preferat. Tactica ‘love bombing’, prin care infractorii manifestă un exces de afecțiune și atenție, este frecvent utilizată pentru a manipula victimele”, afirmă Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring & Prevention la ING Bank România.
DNSC și ING Bank recomandă utilizatorilor să fie extrem de atenți atunci când interacționează online cu persoane pe care nu le cunosc în realitate. În momentul în care apar cereri de bani sau informații sensibile, este esențial să activeze reflexele de securitate și să solicite ajutor dacă au suspiciuni. De asemenea, este important să nu trimită bani, să nu dezvăluie date sensibile și să raporteze orice activitate suspectă.
În concluzie, pentru a preveni căderea în capcanele înșelătoriilor romantice, utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți și să nu cedeze presiunilor emoționale sau financiare ale celor care se prezintă ca fiind ‘relații de iubire’.