Tribunalul Sibiu a respins pe fond, astăzi, solicitarea Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) de anulare a concursurilor de angajare organizate vara trecută și a obligat organizația sindicală la cheltuieli de judecată în valoare de peste 16.000 de lei.
La Filarmonica Sibiu există, probabil, singurul sindicat din România sau chiar din lume care face grevă pentru a solicita angajări prin concurs și apoi le atacă în justiție.
Dacă situația vă pare de domeniul absurdului, să lăsăm faptele să vorbească: în comunicatul de presă din 23 februarie 2023, SAIFS afirmă că angajările ar trebui făcute prin concurs (deși legislația specifică instituțiilor de concerte și spectacole permite angajări pe perioadă determinată prin acordul părților). “Mândria pe care o au sibienii când vorbim despre instituțiile de cultură ale județului este datorată colectivelor artistice de excepție din care sunt alcătuite. Angajările făcute fără concurs și contracte directe realizate prin acordul părților pun în pericol calitatea și coeziunea artistică a colectivelor artistice”, susțineau atunci reprezentanții sindicaliștilor. În noiembrie 2023, cu o zi înaintea unei – din păcate, deja uzuale – greve “de avertisment” în timpul concertului simfonic, comitetul sindical transmitea presei un comunicat în care menționa, printre revendicările “rămase nesoluționate” în negocierea noului Contract Colectiv de Muncă și “condițiile de angajare, unde considerăm o normalitate ca angajarea să se facă prin examen sau concurs, conform reglementărilor aplicabile instituțiilor publice”. În petiția online pe care a lansat-o în ianuarie 2024 (și nu a strâns nici până astăzi numărul de semnături pe care și l-a asumat), SAIFS reclamă că se “confruntă de peste 4 ani” cu “angajări cu acordul părților, fără concurs, ale unor persoane slab calificate, în detrimentul celor ale căror competențe sunt recunoscute oficial de către o comisie calificată”.
Nu vom irosi timpul și atenția dumneavoastră indicându-vă și alte luări de poziție oficiale ale SAIFS în care solicită organizarea angajărilor prin concurs, însă menționăm că, în vara anului 2024, Filarmonica de Stat Sibiu a lansat concursuri de angajare pentru posturi de artiști instrumentiști la vioară, contrabas și percuție. Iar SAIFS a contestat imediat în instanță acele angajări, uitând dintr-o dată de ce protestează.
Astăzi, după aproape șase luni de la începerea procesului, Tribunalul Sibiu a pronunțat Hotărârea nr. 54/2025, respingând acțiunea SAIFS, ca lipsită de interes. De asemenea, sindicatul este obligat să achite Filarmonicii suma de 7.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale, respectiv cheltuieli de judecată în valoare de 2.600 de lei unuia dintre instrumentiști și câte 1.300 de lei pentru ceilalți trei, precum și – prin Hotărârea nr. 53/2025 – încă 2.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale pe care trebuie să îi plătească Filarmonicii de Stat Sibiu. Dacă nu va accepta sentința, SAIFS are dreptul la recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Din septembrie 2024 și până astăzi, patru dintre colegii noștri din orchestră au trăit cu teama că își vor pierde locurile de muncă din cauză că nu fac parte din sindicat. Pentru că Filarmonica de Stat Sibiu respectă legea și hotărârile judecătorești, pentru că nu aplicăm dublă măsură colegilor noștri și pentru că ne dorim un climat de lucru normal pentru toți, salutăm decizia Tribunalului Sibiu, ne manifestăm în continuare disponibilitatea la dialog și pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă.