Palatul de Justiție din Sibiu, o bijuterie arhitecturală lăsată în paragină de ani de zile, mai are o șansă. Ministerul Justiției are în plan să finalizeze lucrările și urmează să contracteze serviciile pentru actualizarea proiectului tehnic.
Clădirea Palatului de Justiție de pe bulevardul Victoriei din municipiul Sibiu este abandonată de ani de zile. Au exista multe tentative de a o readuce la lumină, au fost începute lucrări de reabilitare de mai multe ori și tot de atâtea au fost și oprite. Banii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice ar fi trebuit să vină de la Ministerul Justiției, însă niciodată nu s-au găsit fonduri suficiente. Au existat, în schimb, bani pentru a plăti chirii exorbitante în diverse spații în care au funcționat Tribunalul și Judecătoria până acum.
La sfârșitul anului 2023, finalizarea lucrărilor la Tribunalul Sibiu a fost negociată cu Banca Mondială, iar reabilitarea clădirii Palatului de Justiție s-a inclus în noul acord de împrumut „Consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare”, negociat în cursul anului 2023. Finalizarea lucrărilor a căzut acum în sarcina Ministerului Justiției. „Continuarea lucrărilor de reabilitare au trecut integral în sarcina Ministerului Justiției, care se află în procedura de contractare a serviciilor de actualizare a proiectului tehnic în vederea continuării lucrărilor de execuție”, se arată într-un raport realizat de Curtea de Apel Alba Iulia.
Rămâne de văzut însă când vor fi contractate aceste servicii, când se vor relua lucrările și când va fi reinaugurată emblematica clădire. Până atunci, tribunalul va funcționa în continuare în imobilul de pe strada Ocnei, Ministerul Justiției plătind pentru chirie peste 320.000 de lei pe lună plus TVA.
În același timp, în ceea ce privește sediile unde își desfășoară activitatea Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva, și ele aflate pe raza Curții de Apel Alba Iulia, ele au fost cuprinse în programul național de consolidare a infrastructurii din municipiile de județ. Anul acesta, sediile urmează să fie date în folosință. Totodată, pentru Tribunalul Alba proiectul de construire a unui sediu nou este în etapa de avizare și aprobare a indicatorilor tehnico-economici la nivelul Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice si Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.”.
„În concluzie, în ceea ce privește starea sediilor instanțelor din raza Curții de Apel Alba Iulia, dintr-un număr de 17 sedii de instanțe, 6 sedii sunt într-o stare tehnică foarte bună și nu necesită lucrări imediate, respectiv cele în care funcționează: Judecătoria Blaj, Judecătoria Câmpeni, Judecătoria Săliște, Judecătoria Mediaș, Judecătoria Hunedoara și Judecătoria Avrig. Alte sedii de instanțe sunt însă într-o stare tehnică dificilă, cu mari deficiențe de funcționare la parametrii tehnico-fizici adecvați, respectiv Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia, Judecătoria Petroșani, Tribunalul Sibiu şi Judecătoria Sibiu”, se arată în raportul menționat.