Astronomii monitorizează cu atenție asteroidul 2024 YR4, recent descoperit, care are o probabilitate de 3,1% de a lovi Pământul pe 22 decembrie 2032, potrivit celor mai recente calcule realizate de NASA. Acesta este cel mai ridicat nivel de risc înregistrat vreodată de la începutul monitorizării obiectelor spațiale.
Cu o lățime estimată între 40 și 90 de metri, impactul său ar putea avea o forță de 500 de ori mai mare decât bomba nucleară de la Hiroshima, fiind suficient pentru a distruge un oraș sau, în cazul unui impact în ocean, pentru a provoca un tsunami devastator, scrie Digi24.
Cu toate acestea, experții îndeamnă la prudență și spun că aceste estimări sunt preliminare și susceptibile de modificări pe măsură ce sunt colectate noi date. „Nu intru în panică”, a declarat Bruce Betts, de la Planetary Society, subliniind însă necesitatea unei monitorizări atente.
La începutul anilor 2000, un alt asteroid, Apophis, a ridicat îngrijorări similare, dar probabilitatea de impact a scăzut rapid la aproape zero odată cu îmbunătățirea calculelor. O situație similară ar putea avea loc și în cazul asteroidului 2024 YR4, iar oamenii de știință speră să obțină date mai precise prin observațiile telescopului spațial James Webb în luna martie.
Dacă riscul de coliziune va fi confirmat, comunitatea științifică internațională ar putea lua în considerare o misiune de deviere a traiectoriei asteroidului, așa cum NASA a demonstrat că este posibil în 2022, când a reușit să modifice traseul unui asteroid inofensiv printr-o coliziune controlată.
Pentru moment, specialiștii din domeniul apărării planetare rămân vigilenți, dar liniștesc populația: „Pentru publicul larg, nu există niciun pericol în acest moment”, a declarat Richard Moissl, de la Agenția Spațială Europeană.