slot machines
Photo by Darya Sannikova on Pexels.com

Tranzacționarea este o operațiune de speculare a evoluției prețului unui activ, fără a deține respectivul activ. În termeni simpli, se poate spune că traderul trebuie să facă un pronostic legat de prețul activului, dacă prețul acestuia va crește sau va scădea. În acest sens, persoana care face predicția va folosi o strategie pe termen scurt având ca obiectiv maximizarea randamentului pe o anumită perioadă de timp (zilnic, lunar sau trimestrial).

Traderul va încerca să obțină profit în mod rapid, bazându-se pe fluctuația piețelor. Procesul de plasare a predicției la tranzacționarea de active este similar plasării unei mize la pariurile sportive de pe platformele online, precum nv casino. Persoana care tranzacționează are la dispoziție posibilitatea de a plasa predicții pe active precum valute, indici bancari, mărfuri, acțiuni, obligațiuni și altele. În cele ce urmează, traderii începători vor afla informații utile despre cum pot tranzacționa eficient în 2025.

Cum funcționează tranzacționarea?

În mediul online, tranzacționarea se realizează folosind contracte pentru diferența de preț, cunoscute drept CFD-uri, pe diverse platforme de tranzacționare deținute de un broker sau de o agenție de brokeraj. Traderul va face speculații legate de prețul activului (acțiuni, mărfuri, bunuri, indici, etc). Dacă va opta pentru creșterea prețului, atunci operațiunea se numește „long”. În cazul în care crede că prețul va scădea, atunci operațiunea se numește „ short”.

Predicția corectă îi aduce traderului profit, în timp ce pronosticul greșit echivalează cu pierderea sumei tranzacționate. Tranzacționarea de active implică asumarea unui risc financiar uriaș de către persoana care tranzacționează. Aceste contracte pentru diferență de preț sunt niște derivate cu efect de levier.

Iar acest lucru înseamnă că vei opera pe piața de tranzacționare cu un capital care depășește valoarea disponibilului tău. Practic, brokerul sau agenția de brokeraj care intermediază tranzacția completează diferența pentru trader. Depunerea efectuată de trader se numește marjă și reprezintă doar o fracție din costul total al tranzacției.

De exemplu, dacă marja solicitată de către broker este 30% din valoarea activului și vrei să deschizi o poziție pentru acțiuni în valoare de 1000 Ron, atunci vei constitui un depozit de 300 Ron. În cazul în care vrei să mizezi pe indici iar marja este de 5%, atunci vei constitui un depozit inițial de 50 Ron.

Așadar, ca urmare a efectului de levier, atât profitul, cât și pierderea sunt amplicate. De aceea există niște limite pe care traderul le poate seta, atât pentru pierdere, cât și pentru câștig. În acest fel te poți asigura că nu pierzi niciodată mai mult decât îți permiți. De exemplu, dacă valoarea activului scade cu 3% și limita setată este la 5% și previziunea de scădere se menține, în cazul în care valoarea activului a trecut de 5%, nu vei mai pierde bani din depozit.

Brokerii pot să oprească scăderea capitaluljui depus de trader dacă nu sunt setate limite de pierdere?

Există diverse proceduri care se activează în mod automat atunci când valoarea depozitului traderului scade peste un anumit procent. Un exemplu în acest sens este notificarea traderului atunci când s-a pierdut 50%, 75% sau 99% din capitalul depus. În lipsa unei astfel de notificări, traderul este obligat să asigure sumele necesare în contul de tranzacționare.

Cât de importantă este familiarizarea cu terminologia de tranzacționare?

Tranzacționarea implică utilizarea unei terminologii specifice, care este folosită pe platformele specifice. Majoritatea site-urilor de tranzacționare sunt în limba engleză, ceea ce înseamnă că traderul trebuie să se familiarizeze cu acești termeni.  De exemplu, Ask Price, care este prețul la care se vinde o acțiune la un moment dat sau Bid Price, care reprezintă prețul la care se licitează pentru o acțiune.

Diferența dintre cele două prețuri se numește Spread. Margin Rate sau rata marjei reprezintă procentajul pe care traderul este obligat să îl plătească brokerului pentru că i-a împrumutat bani pentru activ. Margin Call este notificarea emisă de broker către trader, prin intermediul căreia îi solicită acestuia rambursarea datoriei, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, asumarea obligației că alte active ale traderului să fie valorificate pentru stingerea datoriei.

Ce trebuie să știe un trader începător despre tranzacționare?

Tranzacționarea înseamnă asumarea unui risc uriaș de pierdere a capitalului, prin urmare, traderii începători trebuie să:

  • Se familiarizeze cu noțiunile de bază ale pieței de tranzacționare.
  • Folosească mai întâi un cont demo.
  • Urmărească o strategie de tranzacționare(setarea riscului de toleranță, a țintelor de profit și setarea unor limite de pierde/câștig).
  • Minimalizeze nivelul de risc, începând să tranzacționeze pe sume mici.
  • Tranzacționeze în mod disciplinat.

Succesul în tranzacționare se bazează pe elaborarea unui plan solid, pe disciplină și control emoțional și pe implementarea unor strategii de gestionare a riscului. Traderul începător trebuie să pornească tranzacționarea cu sume mici și, în timp ce își dezvoltă abilitățile de tranzacționare, să crească valoarea sumelor alocate tranzacționării. Chiar dacă poate reprezenta o sursă de profit pe termen scurt, tranzacționarea este extrem de riscantă.

Ultima oră