În procesul care are loc la Tribunalul Alba, doi dintre cei trei bărbați acuzați de uciderea omului de afaceri Adrian Kreiner din Sibiu au obținut o mică victorie în instanță. Ghiță Laurențiu și Marian Cristian Minae, care sunt judecați pentru omor calificat, nu recunosc fapta de omor și susțin că moartea lui Adrian Kreiner ar fi fost rezultatul unui accident sau al unei asfixieri accidentale cu o pătură.
Contradicții între expertizele medicale
În cadrul procesului, avocatul celor doi acuzați a subliniat că există contradicții între două rapoarte medico-legale privind cauza morții. În raportul de necropsie din 8 noiembrie 2023, se afirmă că decesul a fost cauzat de encefalopatie hipoxică, dar nu se precizează mecanismul exact al morții. În schimb, raportul de primă expertiză din aprilie 2024 face speculații asupra leziunilor cauzate victimei, menționând posibile leziuni rezultate dintr-o cădere sau din loviri. Avocatul susține că aceste contradicții ar putea pune sub semnul întrebării acuzațiile de omor, scrie ziarul Libertatea.
Manevrele fatale și descrierea scenei crimei
Potrivit procurorilor, Adrian Kreiner a fost legat și imobilizat de cei trei atacatori. După ce l-au bătut și i-au furat ceasurile, cei trei l-au așezat într-o poziție care să-i provoace suferințe extrem de mari. Ghiță a executat o manevră de asfixie mecanică care a dus la stop cardiac și coma victimei, provocându-i moartea. Procurorii susțin că această acțiune a fost executată pentru a ascunde faptele de tâlhărie și a împiedica victimei să răspundă.
Imaginile din bodycam și martorii
În timpul anchetei, un agent de poliție a înregistrat imagini în timpul descoperirii corpului victimei, unde se poate observa cum capul acestuia era acoperit complet cu o pătură, ceea ce ar fi putut duce la asfixiere. De asemenea, martorii, inclusiv fiica victimei, au descris modul în care au fost agresate fizic, iar victimei i s-au furat ceasuri în valoare de 200.000 de euro.
Probele și testele poligraf
Deși Ghiță și Minae au fost de acord cu efectuarea unui test poligraf pentru a-și dovedi nevinovăția, nu a fost încă stabilit unde va avea loc acest test. De asemenea, expertiza criminalistică este în curs de completare, iar profilurile genetice găsite pe un șnur utilizat pentru imobilizarea victimei ar putea oferi dovezi suplimentare în caz. În acest moment, doar profilul genetic al lui Zuleam Costinel, cel de-al treilea inculpat, este la dosar.
Răspunsul procurorului și al apărătorilor
Procurorul care se ocupă de caz a precizat că nu există contradicții între rapoartele medico-legale, care, în opinia sa, sunt coerente și confirmă că moartea lui Kreiner a fost cauzată de asfixie mecanică. Avocatul lui Ghiță și Minae a atacat însă expertizele, susținând că acestea nu sunt clare și că există speculații nejustificate despre cauza decesului.
Daunele solicitate de familia victimei
Fiica lui Adrian Kreiner, Vanessa, s-a constituit parte civilă în proces, solicitând daune morale în valoare de 3 milioane de euro și daune materiale de 7.000 de euro, reprezentând costurile înmormântării tatălui său.
Următorul termen al procesului
Judecătorii au stabilit următorul termen al procesului pentru 7 martie 2025, iar până atunci se așteaptă un răspuns din partea Institutului Național de Medicină Legală (INML) București.
Concluzie
Crima oribilă comisă asupra omului de afaceri Adrian Kreiner ridică multe întrebări și în continuare investigarea acestui caz se confruntă cu provocări legale și probe contradictorii. Procesul va continua să ofere noi informații care ar putea adânci înțelegerea despre faptele comise și despre cum au fost executate aceste acțiuni violente.