Summit-ul de la Paris: Europa se urnește sub presiunea negocierilor de pace americano-ruse
Foto: X.com

Liderii europeni s-au reunit luni, 17 februarie 2025, la Paris, într-un summit informal convocat de președintele francez Emmanuel Macron, pentru a aborda criza din Ucraina și a discuta despre creșterea cheltuielilor de apărare. Potrivit presei europene, întâlnirea a evidențiat diviziuni clare între statele membre cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina, în contextul în care președintele american Donald Trump, susținut de omologul său rus Vladimir Putin, a inițiat negocieri de pace bilaterale, excluzând Ucraina și majoritatea țărilor NATO. 

Cheltuielile de apărare în centrul discuției

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat excluderea Ucrainei din aceste negocieri și a respins propunerea premierului britanic Keir Starmer de a trimite trupe europene în Ucraina, considerând-o prematură și “extrem de nepotrivită”. Alți lideri europeni, precum premierul spaniol Pedro Sánchez și fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, și-au exprimat scepticismul față de trimiterea de trupe și au subliniat necesitatea includerii Ucrainei în discuțiile de pace, precum și creșterea cheltuielilor de apărare. Germania ar susține scoaterea cheltuielilor de apărare din calcularea deficitului țărilor UE .

Întâlnire americano-rusă la Riad

În paralel, oficiali americani și ruși urmează să se întâlnească marți, 18 februarie, la Riad, Arabia Saudită, pentru a discuta despre încheierea războiului din Ucraina și restabilirea relațiilor bilaterale. Aceasta va fi cea mai semnificativă întâlnire de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape trei ani. Delegația americană, condusă de secretarul de stat Marco Rubio, își propune să evalueze seriozitatea Rusiei în căutarea păcii și să pregătească o posibilă întâlnire între președinții Trump și Putin. Cu toate acestea, discuțiile vor fi “pur bilaterale”, fără participarea oficialilor ucraineni, ceea ce a stârnit îngrijorare la Kiev și printre aliații europeni. 

Nu există pace fără Ucraima

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va recunoaște niciun acord rezultat din aceste discuții, deoarece Kievul nu a fost implicat sau informat. El a subliniat că nicio decizie privind Ucraina nu ar trebui luată fără participarea sa directă. 

Această evoluție a determinat liderii europeni să recunoască necesitatea unei acțiuni rapide și coordonate pentru a-și consolida apărarea și a asigura securitatea Ucrainei, în contextul unor posibile negocieri de pace care ar putea exclude Europa.

Ultima oră