Preotul Alexandru Ioniță, paroh la Parohia Ortodoxă din Gușterița, a făcut o descoperire surprinzătoare într-o alimentară abandonată dintr-un cartier mărginaș din Sibiu. În timp ce explora spațiul lăsat în paragină, preotul a găsit un cântar vechi de aproximativ 100 de ani, confecționat din fontă și aluminiu. Expertizele au confirmat că acest obiect a fost primul de acest tip din istoria orașului Sibiu și provine din perioada interbelică, dinaintea comunismului.
Alexandru Ioniță este bine cunoscut în comunitatea locală pentru activitățile sale sociale și culturale, având multiple inițiative pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor din Gușterița. Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale este „Șura Culturală Gușterița”, un spațiu dedicat desfășurării de activități culturale și sociale.
Descoperirea cântarului vechi face parte dintr-o serie de obiecte istorice pe care preotul le-a adunat de-a lungul timpului. Acesta a strâns zeci de cântare vechi, fiecare cu o poveste proprie. În prezent, pasionații de istorie pot admira aceste piese de colecție într-o expoziție specială la Biblioteca Astra din Sibiu, care va rămâne deschisă până pe 21 februarie, scrie CanCan.
Printre piesele preferate ale preotului Ioniță se numără un cântar care nu doar că măsura greutatea produselor, dar și prețul acestora, stabilit în perioada interbelică. Cântarul are un design distinct, cu vopsea frumoasă și un sistem de cifre care indicau atât greutatea, cât și prețul produselor, ceea ce îl face deosebit și valoros din punct de vedere istoric.
De asemenea, Gheorghe Mămularu, maestru al fabricii de cântare din Sibiu, a adus în fața publicului un alt tip de cântar, un model de finețe, capabil să măsoare chiar și greutatea unui rând de scris pe o foaie de hârtie. Mămularu a împărtășit cu entuziasm despre inovațiile sibiene în domeniul fabricării cântarelor, care au avut o mare popularitate atât în țară, cât și în străinătate.
Expoziția de cântare vechi este o oportunitate rară pentru sibieni și nu numai de a înțelege mai bine istoria obiectelor de uz cotidian din perioada interbelică și de a aprecia meșteșugul și inventivitatea sibienilor de atunci.