În contextul unei preocupări locale care transmite o imagine sumbră asupra evoluției turismului în Sibiu, analiza detaliată a perioadei noiembrie–decembrie 2024 oferă o perspectivă diferită. Datele Institutului Național de Statistică arată că, în această perioadă, municipiul a primit 72.549 de turiști care s-au cazat – reprezentând o creștere de 17% față de 2023 (62.051) – iar numărul înnoptărilor a crescut cu 11%, de la 93.586 la 103.749.
„Rezultatele obținute demonstrează că, deși discuțiile care se bazează pe date anuale și transmit o imagine pesimistă, sezonul de iarnă, cel la care lucrăm noi, se construiește din timp prin planificare și colaborare între toți actorii din turism.
Nu avem nevoie de artificii sau tematici de Star Wars menite să atragă atenția pe moment. Autenticitatea și soluțiile sustenabile reprezintă cheia unei experiențe de calitate pentru turiștii care vin și contribuie la dezvoltarea economică a orașului nostru.În ultimul timp aud păreri că târgul de Crăciun din Craiova ar fi superior iar noi am fi rămas în urmă, însă datele relevă altă realitate. În aceeași perioadă, Craiova a înregistrat 38.182 de turiști cazați, iar numărul de înnoptări a scăzut, evidențiind faptul că nu doar că nu s-a generat o creștere reală din acest punct de vedere, ci și indicatorii esențiali ai turismului – numărul de înnoptări – cei care contribuie la dezvoltarea economică – au fost în declin.” afirmă Andrei Drăgan Răduleț, președintele Asociației Events for Tourism și organizatorul Târgului de Crăciun din Sibiu.
Organizatorii Târgului de Crăciun, în parteneriat cu reprezentanții din HoReCa, pregătesc o serie de întâlniri și conferințe cu operatorii turistici, autoritățile locale și specialiștii din domeniu. Scopul acestor discuții este elaborarea unui plan de acțiune comun, care să consolideze oferta turistică integrată a Sibiului și să transforme turiștii mulțumiți în ambasadori ai orașului.
„O strategie comună, construită pe baza colaborării și a planificării pe termen lung, va asigura nu doar creșterea numărului de vizitatori, ci și consolidarea imaginii Sibiului ca destinație turistică autentică și de calitate,” adaugă Remus Mocanu, directorul Organizației Patronale a Operatorilor HoReCa din Sibiu.
Datele prezentate sunt preluate din seriile TUR104H și TUR105H ale Institutului Național de Statistică pentru lunile noiembrie și decembrie ale anilor 2023 și 2024.