Sibienii nu mai fac farse la 112. Scădere cu peste 20.000 a numărului de apeluri non-urgente
FOTO idivice.ro

Numărul sibienilor care sună la 112 pentru a face farse sau din motive neîntemeiate a scăzut semnificativ față de anii trecuți. Astfel de situații reprezintă doar 35 la sută din toate apelurile care ajung la ISU, Jandarmerie sau Salvamont.

Potrivit datelor Serviciul de Telecomunicații Speciale, în anul 2024, au fost preluate 169.912 apeluri, dintre care 109.522 au reprezentat urgențe. Diferența de 60.390 au fost apeluri care nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont, reprezentând peste 35% dintre situații. Statistica arată o scădere față de anul 2023, atunci când peste 46% dintre apeluri au fost non-urgențe, respectiv 86.988 de apeluri.

În schimb, cele mai multe urgențe înregistrate la 112 Sibiu, în cele 12 luni ale anului trecut, au fost cazuri medicale. Mai exact, 44,75% de sibieni au sunat la urgențe din cauza unor probleme medicale.

Farse și apeluri din greșeală la 112

În categoria apelurilor non-urgente s-au regăsit apeluri prin care s-au solicitat diverse informații utilitare ori apeluri efectuate de persoane care au făcut farse, au adresat injurii sau nu au comunicat nicio urgență operatorilor. O pondere semnificativă a apelurilor non-urgente la 112 provine și din manipularea necorespunzătoare a telefonului, din încercarea de a suna la un număr asemănător sau din neconfigurarea corectă a tastelor rapide. Totodată, sunt și multe situații de apelare neintenționată, involuntară, din buzunar – „pocket dial”. În cele mai multe astfel de cazuri, persoana nu realizează că a sunat la 112. Aceste apeluri sunt efectuate de pe telefoane, ceasuri smart sau diferite gadgeturi.

 

Ultima oră