Administrația fostului președinte american Donald Trump ar exercita presiuni asupra autorităților române pentru a ridica restricțiile de călătorie impuse fraților Andrew și Tristan Tate, care se confruntă cu acuzații penale în București. Conform unui articol publicat de Financial Times pe 17 februarie 2025, citat de ziare.com oficialii americani au cerut returnarea pașapoartelor celor doi, permițându-le să călătorească în timp ce așteaptă finalizarea procedurilor judiciare.
Andrew și Tristan Tate, cetățeni cu dublă cetățenie americană și britanică, au devenit figuri proeminente în mediile sociale de dreapta după arestarea lor în România în 2022, fiind acuzați de trafic de persoane, abuz sexual și spălare de bani. Aceștia neagă toate acuzațiile.
Potrivit Financial Times, cazul fraților Tate a fost adus în discuție de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută. Ulterior, Richard Grenell, trimisul special al lui Trump, a discutat subiectul cu ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul Conferinței de Securitate de la München.
Reacția autorităților române
Ministrul Emil Hurezeanu a refuzat să comenteze detaliile discuției cu Grenell, dar purtătorul său de cuvânt a subliniat că „instanțele românești sunt independente și funcționează pe baza legii, existând un proces echitabil”.
Richard Grenell a declarat că nu a avut „nicio conversație substanțială” cu Hurezeanu, dar și-a exprimat public sprijinul pentru frații Tate prin intermediul rețelei sociale X (fostă Twitter). Într-o postare recentă, Grenell a afirmat că România este „cel mai recent exemplu” al modului în care fondurile Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au fost „folosite ca armă împotriva oamenilor și politicienilor care nu erau ‘woke’”.
Deciziile instanțelor românești și cererea de extrădare din Marea Britanie
În iulie 2024, Curtea de Apel București a respins definitiv cererea fraților Tate de a li se permite să părăsească România pentru a călători în Uniunea Europeană, menținând astfel restricțiile de călătorie impuse acestora.
În plus, Marea Britanie solicită extrădarea fraților Tate, după ce poliția din Bedfordshire a obținut un mandat de arestare în cadrul unei investigații privind acuzații de viol și trafic de persoane. O instanță românească a decis anul trecut că aceștia pot fi extrădați după o hotărâre definitivă în cazul lor din România.
Recent, frații Tate au obținut o victorie juridică în România, după ce o instanță de apel a retrimis cazul lor la procurori. De asemenea, au fost eliberați din arest la domiciliu, dar nu au voie să părăsească țara. Într-o declarație scrisă, aceștia au afirmat că rămân „pe deplin dedicați” colaborării cu echipa lor juridică pentru a explora toate căile legale disponibile în cadrul sistemului judiciar românesc, având ca „unic obiectiv” asigurarea respectării procedurilor legale și stabilirea nevinovăției lor în fața unei instanțe de judecată.
Legătura dintre frații Tate și campania lui Trump
Frații Tate au milioane de urmăritori online în comunitatea cunoscută sub numele de „manosferă”, platforme online destinate tinerilor care promovează superioritatea masculină și resping feminismul. Această influență a jucat un rol în realegerea lui Trump. Tucker Carlson, un aliat al lui Trump și fost prezentator Fox, a realizat interviuri favorabile cu ambii frați, invitându-și telespectatorii să „își facă propria părere” despre ei.
Controversele politice din România și implicarea SUA
În context, vicepreședintele american JD Vance a criticat săptămâna trecută autoritățile române pentru anularea alegerilor prezidențiale, considerând această acțiune un exemplu al unei presupuse represiuni asupra politicienilor de dreapta care amenință democrația europeană „din interior”. Curtea Constituțională a României a declarat în decembrie că a luat această măsură fără precedent din cauza unor presupuse nereguli în procesul electoral, inclusiv o campanie sofisticată pe rețelele de socializare, suspectată a fi coordonată de Moscova.
Criticile vicepreședintelui Vance au fost văzute ca un sprijin pentru Călin Georgescu, care a obținut cele mai multe voturi în alegerile anulate și intenționează să candideze din nou.