Fosta președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au fost eliberați din arest, după decizia de vineri a Instanței Supreme. Cei doi erau în arest preventiv, în dosarul Nordis. Vicol iese fără măsură preventivă, iar Ciorbă, sub control judiciar.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de inculpaţii Răzvan Vladimir Ciorbă, Laura Cătălina Vicol Ciorbă, Gheorghe Emanuel Poștoacă, Nicolae Cristian Poștoacă, Florin Alexandru Poștoacă, Bogdan Adalbert Șaitoș, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea şi George Marian Ivan împotriva încheierii din data de 5 februarie 2025, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală.
Instanța Supremă a desființat în totalitate încheierea atacată și a rejudecat cauza. Astfel, a respins ca nefondată propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate cu privire la inculpaţii Răzvan Vladimir Ciorbă, Laura Cătălina Vicol Ciorbă, Gheorghe Emanuel Poștoacă, Nicolae Cristian Poștoacă, Florin Alexandru Poștoacă, Bogdan Adalbert Șaitoș, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea şi George Marian Ivan, Gabriela Alina Vasile și Cristian Andrei Matei.
ÎCCJ a dispus comtrol judiciar pentru 60 de zile pentru Vladimir Răzvan Ciorbă, Gheorghe Emanuel Poștoacă, Nicolae Cristian Poștoacă, și Florin Alexandru Poștoacă. Controlul judiciar începe vineri, 14 februarie și este valabil până în 14 aprilie 2025 inclusiv. Pe timpul cât se află sub control judiciar, aceștia trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la secția de poliție în raza căreia locuiesc, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. Instanța le-a impus lui Vladimir Ciorbă, Gheorghe Poștoacă, Nicolaer Poștoacă și Florin Poștoacă să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar și să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere. De asemenea, ei trebuie să comunice periodic informașii relevante despre mijloacele acestora de existență.
Totodată. instanța a dispus punerea de îndată în libertate a lui Vladimir Ciorbă, Laura Vicol, Gheorghe Poștoacă, Nicolae Poștoacă și Florin Poștoacă.
Deczia ÎCCJ este definitivă.
Decizia a fost dată cu opinie separată a judecătoarei Elena Barbu, în sensul admiterii contestaţiilor formulate de inculpaţii Poștoacă Florin Alexandru, Poștoacă Nicolae Cristian și Vicol Ciorbă Laura Cătălina împotriva încheierii/DL din 5 februarie 2025 pronunţate în dosarul penal nr. 652/2/2025 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel București, secţia a II-a penală, al desfiinţării acesteia cu privire la admiterea propunerii de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate privind pe inculpaţii mai sus menţionaţi şi, în urma rejudecării, în temeiul art. 227 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. d Cod procedură penală şi art. 218 Cod procedură penală, al luării măsurii arestului la domiciliu faţă de aceştia. A respins contestațiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – structura centrală – Secția de Combatere a a Criminalității Organizate și de inculpaţii Poștoacă Gheorghe Emanuel, Ciorbă Vladimir Răzvan, Răileanu Sanda, Oprea Oana Claudia, Șaitoș Bogdan Adalbert și Ivan George Marian.
Ancheta vizează în total 40 de persoane și 32 de companii. Investigatorii spun că grupul Nordis era organizat în trei nivele și a folosit un sistem complex prin care au strâns peste 195 de milioane de euro de la clienți pentru proiecte imobiliare, bani pe care apoi i-au deturnat în loc să-i folosească pentru construcții. În dosar sunt cercetați și doi notari cunoscuți: Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fost parlamentar.
Judecătorii care au decis arestarea au arătat că Laura Vicol aflase dinainte de percheziții și a încercat să ascundă telefonul pe care îl folosea de obicei, prezentându-se la anchetă cu un alt telefon.