De la pasiune la misiune. Povestea Paulei, salvatoare voluntară la Salvamont Sibiu

Paula este voluntară la Salvamont Sibiu și la Salvamont Prahova, locuri unde și-a transformat dragostea pentru natură și aventură într-o misiune de salvare a celor aflați în dificultate pe munte.

Deși lucrează ca designer, a simțit că menirea sa este mai mult decât o carieră obișnuită. Hotărârea de a deveni salvator montan a venit într-un moment de reflecție profundă, iar de atunci s-a dedicat cu toată seriozitatea acestei activități. Prin profesionalism, curaj și un puternic spirit de echipă, Paula depășește provocările muntelui, contribuind la salvarea de vieți și demonstrând că determinarea și pasiunea întrunite, nu au limite.

De la pasiune la misiune. Povestea Paulei, salvatoare voluntară la Salvamont Sibiu

Iubirea pentru natură, moștenită din copilărie

Pentru Paula, muntele nu este doar un loc de aventură, ci și un refugiu, un spațiu sacru unde își găsește liniștea și echilibrul. „De mică mi-a plăcut să fiu în mijlocul naturii, datorită părinților mei. Îmi plac brazii, păsările, animalele, mirosul de munte, zăpada, stânca… și fiind de mică o persoană activă, am ajuns să practic cele mai comune activități montane: schiatul, alergatul, cățăratul și bicicleta, bineînțeles alternate periodic cu plimbări liniștite (sau hiking în termeni englezești), căci da, avem nevoie și de tihnă și simțire.”

De la pasiune la misiune. Povestea Paulei, salvatoare voluntară la Salvamont Sibiu

De la pasiune la voluntariat în Salvamont Sibiu

Paula își amintește clar momentul în care și-a dat seama că poate face mai mult decât să se bucure de munte: putea să ajute. Astfel, a decis să devină voluntară în cadrul Salvamont Sibiu, iar mai târziu și în cadrul Salvamont Prahova. „Mergând pe munte, m-am întâlnit cu situații în care a trebuit să ofer o mică mână de ajutor celor aflați în nevoie sau cufundați în frică.” Această conștientizare a condus-o spre o alegere importantă în viață.

„Cu toate că jobul meu ca designer îmi place foarte mult, acum câțiva ani am ajuns într-un punct în care simțeam că menirea mea e mai mult decât a fi designer. Simțeam că toate acele activități montane pe care eram norocoasă să le pot face trebuiau să aibă un scop până la urmă, iar scop și frumusețe adevărată capătă atunci când sunt oferite mai departe, fie într-un sens didactic, fie sub formă de ajutor.”

De la pasiune la misiune. Povestea Paulei, salvatoare voluntară la Salvamont Sibiu

Decizia care i-a schimbat viața

Un moment de reflecție profundă a venit  într-o seară, cand era la o cabană, în munți, în timpul unei furtuni. „Atunci mi-am pus întrebarea: ‘Dacă cineva ar avea acum nevoie de ajutor și ar trebui să ies să mă duc după acel om, m-aș duce?’. Mi-am promis să fiu pe deplin sinceră cu răspunsul pe care urma să mi-l dau mie însămi, era mult prea important. Am fost surprinsă să constat că tot corpul și mintea mea s-au ‘trezit’ și mi-au răspuns cu un ‘da’ ferm și hotărât. Atunci am știut că asta îmi doresc să fac și de-atunci, acel răspuns a rămas neclintit.”

De la pasiune la misiune. Povestea Paulei, salvatoare voluntară la Salvamont Sibiu

Inspirația venită din familie

Primul contact cu muntele l-a avut în copilărie, când traversa anual Transfăgărășanul. Însă adevărata atracție pentru drumeții montane a apărut în jurul vârstei de 10 ani. Întâlnirea cu salvatorii montani i-a lăsat o impresie puternică. „Mereu i-am admirat pentru curaj, condiție fizică și rezistența în condiții extreme.”

A crescut cu un respect profund față de munte, învățând de la părinții săi că muntele nu este un loc de joacă, ci un mediu care necesită seriozitate și precauție. Aceste lecții au rămas cu ea și au ajutat-o să-și urmeze drumul cu responsabilitate și devotament.

De la pasiune la misiune. Povestea Paulei, salvatoare voluntară la Salvamont Sibiu

Voluntariatul în Salvamont Sibiu – momente de cumpănă și provocări

Fiind voluntară la Salvamont Sibiu, Paula s-a confruntat cu multe provocări. Salvarea unei vieți sub privirile a sute de oameni nu este ușoară. „A încerca să salvezi viața unui om, cu un public de aproximativ 200 de persoane care îți privesc toate mișcările, e o situație dificilă, care îngreunează mult acțiunea și implică multă concentrare pe ceea ce ai de făcut, precum și ignorarea privirilor și a judecăților.” Cu toate acestea, ea și echipa sa reușesc să se detașeze de presiunea publicului și să acționeze rațional și profesional.

Accidentele sunt frecvente, iar transportul victimelor pe targă, mai ales pe teren accidentat și pe vreme nefavorabilă, este o provocare majoră. „Cazurile cu persoane cu membre fracturate din păcate sunt destul de frecvente, iar transportul victimelor pe targă, pe ploaie torențială și teren accidentat nu e o treabă tocmai ușoară, însă face parte din activitatea noastră.”

De la pasiune la misiune. Povestea Paulei, salvatoare voluntară la Salvamont Sibiu

Frica și determinarea

Frica este o emoție firească în astfel de situații, însă Paula a învățat să o gestioneze. La întrebarea “există momente în care ți-a fost frică.” ea a răspuns: „Mi-aș fi făcut griji, dacă răspunsul la această întrebare ar fi fost ‘nu’. Da, absolut, există astfel de momente, însă focusul pe nevoia celui aflat în pericol cumva reușește să suprascrie acea frică, poate să îți dea o concentrare și o putere pe care nici nu știai că le ai.”

Un rol esențial îl joacă și echipa. „Echipa este pilonul de rezistență, absolut esențial. Datorită faptului că suntem împreună în acțiunea de salvare, cu același scop și cu o bună comunicare, reușim să trecem mai ușor peste anumite momente. Este crucial să ne avem unul pe celălalt în clipe grele. E salvator să ai o încurajare sau chiar o ușoară glumă, în momentele în care simți că emoțiile încep să prindă teren în pofida rațiunii.”

Prejudecăți și lupta pentru egalitate

Într-un domeniu predominant masculin, Paula a trebuit să depășească numeroase prejudecăți. „Prejudecăți vor exista întotdeauna, în orice domeniu, fac parte din viață până la urmă, însă din cauza faptului că e o diferență evidentă de forță între un bărbat și o femeie, aș putea spune că da, uneori ca și femeie ai mai mult de demonstrat când vine vorba de anumite capabilități.”

Paula este exemplul viu că pasiunea și determinarea pot transforma un vis într-o misiune de viață. Prin curajul și profesionalismul ei, ea continuă să inspire și să salveze vieți, indiferent de obstacolele întâlnite pe drum.

Ultima oră