Zeci de copii de la Școala Andreiană din Sibiu au participat joi, 13 februarie, la un eveniment desfășurat la Casa Artelor, unde au avut ocazia să descopere frumusețea și utilitatea cahlelor. Pentru mulți dintre ei, a fost prima dată când au văzut aceste plăci ceramice decorative.
Karla Roșca, șef secție Muzee pavilionare, a vorbit despre importanța păstrării acestui meșteșug tradițional. „Din păcate, există tot mai puțini meșteri care se ocupă de producerea cahlelor. În județul Sibiu, cred că mai avem doar doi meșteri care încă practică acest meșteșug. Totuși, fabrica Teracota Mediaș continuă tradiția, producând și pictând manual cahle încă din 1905, iar Muzeul Astra colaborează de mulți ani cu această fabrică”, a spus aceasta.
Copiii așezați în formă de cerc au ascultat răbdători explicațiile și istorisirile organizatorilor, dar au fost și foarte activi punând întrebări și răspunzând ori de câte ori li s-a cerut părerea. Elevii de clasa întâi și a doua au privit curioși și expoziția de cahle. Mai târziu, un sobar sibian a venit să le explice copiilor procesul de construirea al unei sobe.
Sobarul Vălean Schiau a explicat complexitatea procesului de construire a unei sobe de teracotă. „Este cerere, mai ales toamna, dar am fost la mulți să le demontez sobele. Am fost ucenic prima dată, acum am carte de meșteșugar, dar nu găsesc ajutor. Să faci cahle este ca și cum te-ai juca în lut, dar să construiești o sobă este mult mai complicat. Cahlele se zidesc, iar în interior există canale speciale care ajută la menținerea căldurii”, a spus sobarul.
Elevii au fost încântați de expoziție și de informațiile primite. „Expoziția mi s-a părut frumoasă”, a spus Alexandra, elevă în clasa întâi. Un alt elev din clasa a II-a a adăugat: „Mi-au plăcut cel mai mult explicațiile. E prima dată când văd cahle.”
Începând de vineri, 14 februarie, până duminică, sibienii sunt așteptați și la ateliere de modelare a porțelanului și a lutului cu medicul stomatolog Ovidiu Boitor, tot la Casa Artelor.