Au fost descoperite celulele din creier care ne ”ordonă” să ne oprim din mâncat
foto DOC.ro

O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia din Statele Unite a făcut o descoperire remarcabilă în înțelegerea mecanismului prin care creierul ne oprește din mâncat. Oamenii de știință au identificat neuroni specializați în trunchiul cerebral al șoarecilor, care coordonează semnalul că am mâncat suficient. Această descoperire ar putea deschide noi perspective în tratamentele pentru obezitate, în contextul în care aceste celule ar putea oferi soluții pentru reglarea apetitului.

Deși cercetătorii știau că multe circuite de hrănire sunt implicate în monitorizarea consumului de alimente, acești neuroni reprezintă o noutate în procesul decizional care determină oprirea alimentației. Dr. Alexander Nectow, medic-cercetător la Universitatea Columbia, a explicat că acești neuroni sunt diferiți de cei care monitorizează modul în care alimentele sunt digerate sau cum sunt resimțite în gură și intestin. Ei integrează toate aceste informații și ajută creierul să decidă momentul în care trebuie să ne oprim din mâncat, scrie Digi24.

Prin tehnici avansate de profilare moleculară, cercetătorii au identificat aceste celule ca având caracteristici similare cu alți neuroni implicați în reglarea apetitului. În experimentele realizate, activarea acestor neuroni a dus la reducerea consumului de alimente, iar intensitatea activării a influențat rapiditatea cu care șoarecii s-au oprit din mâncat. De asemenea, acești neuroni au fost influențați de hormoni precum GLP-1, folosiți deja în tratamentele împotriva obezității.

Deși studiile au fost realizate pe șoareci, cercetătorii consideră că acești neuroni există și la oameni, având în vedere că trunchiul cerebral este similar la toate vertebratele. Descoperirea ar putea oferi o nouă cale pentru dezvoltarea de terapii inovatoare în combaterea obezității, prin reglarea mai eficientă a sațietății și prevenirea consumului excesiv de alimente.

Ultima oră