Primarul din Cisnădie, Mircea Orlățan a deschis o dezbatere publică pentru cetățenii orașului, în care se discută bugetul echipei de handbal Măgura pentru acest an.
Cu 6 milioane de lei anual, aproximativ 1,2 milioane de euro, echipa de handbal Măgura a cheltuit anul trecut circa 12% din bugetul Primăriei Cisnădie. Suma este însă una mică raportat la bugetele din Liga Națională, acolo unde cu 1,2 milioane de euro poți spera doar să eviți retrogradarea.
În plin proces de elaborare a bugetului pentru acest an, primarul Mircea Orlățan îi chestionează pe locuitorii orașului dacă mai vor handbal la nivel de primă divizie, sau consideră mai importante investițiile în dezvoltarea orașului.
”Dragii mei,
Începând de anul acesta nivelul de finanțare de la bugetul local a echipei de handbal feminin Măgura Cisnadie va fi decis prin consultarea publică reală a cetățenilor din Cisnădie și a consilierilor locali.
În aceasta perioadă suntem în plin proces de elaborare a propunerii de buget pentru anul 2025. Vom face o propunere de buget cu o partajare echilibrată a fondurilor de dezvoltare pe cele 3 zone ale Cisnădiei.
Așa cum putem observa cu toții, în Cisnădie sunt enorm de multe nevoi de investiții în străzi urbane, în rețele edilitare și în servicii publice, în întreținere și reparații. Contextul economic și social general nu este tocmai fast, fondurile nerambursabile s-au subțiat semnificativ anul acesta, există reglementări de austeritate bugetară care ne afectează direct. De asemenea observăm că activitatea economică încetinește. Cu toate acestea, urmare a negocierilor politice la Bugetul de stat, am obținut 2 milioane de lei pentru investiții la Cisnădie, ceea ce ne dă speranțe. În aceste condiții va trebui să utilizăm veniturile proprii rațional și eficient pentru rezolvarea problemelor Orașului.
În anul 2024 veniturile proprii ale Cisnădiei au fost de 49,33 milioane lei iar cheltuielile cu echipa de handbal feminin Măgura Cisnădie au fost de 6 milioane lei. La acestea se adaugă cheltuieli cu asigurarea cazării sportivelor în locuințe proprietatea orașului Cisnădie dar și în cele ale Statului (ANL) necontabilizate financiar de vechea administrație.
În anul 2025 veniturile proprii sunt previzionate la 55,60 mil lei. Nu vreau să influențez în nici un fel dezbaterile publice, doar vreau să subliniez că sezonul actual a Ligii Naționale de handbal feminin se încheie la jumătatea anului 2025.
Am pentru dumneavoastră, cetățenii Cisnădiei, două întrebări:
1. Care sunt cele mai eficiente modalități de consultare publică pe acest subiect: în mediul fizic/ în mediul online?
2. Care este valoarea care ar trebui alocată echipei de handbal Măgura Cisnădie din veniturile proprii ale orașului în anul 2025?
Vă garantez că toate răspunsurile dumneavoastă exprimate în comentarii (cele care conțin un limbaj decent, desigur) vor fi luate în considerare.
Precizez că propunerea de buget a Cisnădiei pe anul 2025 în ansambul său va fi supusă consultării publice în scurt timp, astfel încât la această consultare pe bugetul alocat echipei de handbal nu așteptăm întrebări despre alte capitole din buget” a fost postarea dată publicității aici de edilul Mircea Orlățan.
După 15 jocuri, Măgura este pe 9 în campionat, cu 12 puncte, cu 3 puncte deasupra locurilor care duc la barajele de supraviețuire.
O eventuală reducere a bugetului Măgurii din acest an ar însemna despărțirea de jucătoarele de bază și retrogradarea sigură la finalul acestui sezon în al doilea eșalon. Gloria Buzău s-a desființat în această iarnă și campionatul continuă cu doar 13 echipe.
Din anul 2015, echipa feminină de handbal Măgura Cisnădie evoluează în Liga Națională, cea mai bună clasare fiind locul 3 în 2018. Timp de patru sezoane, echipa a jucat în cupele europene EHF European League, de două ori reușind calificarea în faza grupelor.