Povestea primei cabane montane din România, la 143 de ani de la înființare.
În urmă cu 143 de ani, în Munții Făgăraș, se construia prima cabană montană din România, un simbol al turismului montan național. Cabana, cunoscută inițial sub numele de „Casa de adăpost Șerbota” și redenumită ulterior „Cabana Negoiu”, este situată la 1.540 de metri altitudine, fiind o destinație preferată de turiștii din întreaga țară.
Radu Zaharia, ghid montan experimentat din județul Sibiu, povestește că înființarea cabanei a avut loc în contextul activității asociației „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), în 1880, care promova construcția de poteci și adăposturi montane. În 1881, odată cu terminarea primei cabane, au fost construite alte trei, inclusiv „Poiana Tomii” și „Godeanu”, ce ofereau adăpost turiștilor, scrie Click.ro
„Construcția a fost realizată rapid, iar în câteva luni s-a amenajat și poteca ce ducea spre cabană dinspre Bârcaciu”, spune Zaharia. De-a lungul decadelor, cabana a fost extinsă și modernizată, iar în 1890, o a doua cabană mai mare a fost construită din cauza fluxului mare de turiști.
Astăzi, „Cabana Negoiu” rămâne un loc important pentru iubitorii de drumeție, fiind o destinație ideală pentru cei care doresc să exploreze Cascada Șerbota, Valea Șerbotei și Vârful Negoiu, oferind o panoramă spectaculoasă asupra Ardealului. Este, de asemenea, un simbol al istoriei și tradiției montane din România.
![Povestea celei mai vechi cabane montane din România. Se află în județul Sibiu (video) video](https://i.ytimg.com/vi/dsn311NeX_Y/maxresdefault.jpg#auto)