Dascălii din Sibiu se opun reducerii orelor de Istorie și Geografie. „Trebuie să luăm măsuri”
Sursa foto: Edupedu.ro

Dacă elevii sibieni se arătau împotriva măsurii lansate în dezbatere publică referitoare la reducerea orelor obligatorii de Istorie și Geografie la clasele a XI-a și a XII-a, profesorii din Sibiu consideră această schimbare ca fiind una nepotrivită.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică noile planuri-cadru pentru liceu. Profesorii de Geografie și Istorie din Sibiu consideră că reducerea numărului de ore la cele două materii va afecta cultura generală a elevilor.

Nicoleta Arsin, profesor la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu îl citează pe Nicolae Iorga. „Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”. Profesoara de istorie consideră măsura ca fiind una total nepotrivită. „Este total nepotrivit ca, în clasele a XI-a și a XII-a să nu mai avem deloc ore de Istorie și Geografie. Aceste materii contribuie semnificativ la cultura noastră generală. Cei care iau deciziile nu îi consultă pe cei care lucrează în sistemul educațional. În clasa a XII-a se studia istoria românilor. Nu mai avem nevoie să știm despre trecutul nostru? O singură oră de istorie pe săptămână este insuficientă. Situația este extrem de dificilă și incertă”, a declarat profesoara.

Profesoara de istorie, Nicoleta Arsin, este de părere că trebuie luate măsuri. „Trebuie să luăm măsuri. Nu putem rămâne pasivi. Nu contestăm importanța studierii istoriei Holocaustului sau a comunismului, dar ce facem cu voievozii și alte capitole esențiale ale istoriei noastre, care deja sunt tot mai puțin abordate?”, a declarat Nicoleta Arsin, profesor la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu.

Dascălii din Sibiu se opun reducerii orelor de Istorie și Geografie. „Trebuie să luăm măsuri”

Profesor: „Mulți elevi optează pentru geografie la examenul de Bacalaureat”

Printre cei care și-au exprimat îngrijorarea se numără și Daniela Curelea, profesor la Colegiul Tehnic Cibinium din Sibiu, care consideră că aceste materii sunt esențiale în formarea tinerilor.

„Nu mi se pare corectă măsura prevăzută în planurile-cadru. Nu este normal ca Istoria și Geografia să fie eliminate din clasele a XI-a și a XII-a. Elevii au nevoie de aceste discipline, mai ales în acești ani de studiu. La liceul nostru, mulți elevi optează pentru Geografie la examenul de Bacalaureat. Am discutat și cu profesorii de la Facultatea de Istorie din Cluj, care ne-au îndemnat să luăm inițiative, să trimitem memorii către minister și să ne mobilizăm pentru a fi activi în această privință. Sper ca această decizie să nu rămână definitivă, mai ales în ceea ce privește geografia și istoria”, a declarat Daniela Curelea, profesor la Colegiul Tehnic Cibinium din Sibiu.

Dascălii din Sibiu se opun reducerii orelor de Istorie și Geografie. „Trebuie să luăm măsuri”
Sursa: colegiulcibinium.ro

Ioan Boian, profesor la Liceul „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni, subliniază că măsurile sunt încă în dezbatere publică și că există inițiative pentru a împiedica adoptarea lor. „Aceste măsuri sunt încă în dezbatere publică, nu reprezintă un proiect adoptat. Am semnat și o petiție împotriva adoptării acestor schimbări. Din câte am observat, există posibilitatea de a propune aceste discipline prin oferta școlară. Istoria ar trebui să fie o disciplină obligatorie, mai ales că în clasa a XII-a se studiază istoria românilor. Nu suntem de acord cu eliminarea ei și sperăm că ministrul va ține cont de părerea noastră. În discuțiile avute cu elevii la clasă, și ei susțin menținerea acestor discipline în trunchiul comun. De asemenea, profesorii de geografie au inițiat o petiție online pentru a se opune acestor măsuri”, a declarat Ioan Boian, profesor la Liceul „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni.

Dascălii din Sibiu se opun reducerii orelor de Istorie și Geografie. „Trebuie să luăm măsuri”
Sursa foto: Ghid Auto Service România

Profesorii de Geografie, la fel de nemulțumiți

La fel ca profesorii de istorie, cadrele didactice care predau Geografie se arată împotriva acestei noii măsuri aflată în dezbatere publică. Aceștia au semnat petiții online și nu se dau înapoi nici de la alte demersuri pentru a nu fi implementată reducerea orelor la cele două materii.

Profesor de la Colegiul „Școala Națională de Gaz” din Mediaș, Ioan Corbea, este de părere că toate aceste modificări vin pe fondul agitației din viața de zi și al contextului politic actual. Mai mult, profesorul spune că în clasele a XI-a și a XII-a se studiază teme de actualitate precum schimbările climatice sau geopolitică, esențiale pentru tinerii din ziua de azi.

„Din punct de vedere al competențelor pe care copiii le vor pierde, considerăm că aceste schimbări afectează profund procesul educațional. Nu suntem de acord cu aceste măsuri, deoarece, în cele din urmă, vor duce la degradarea învățământului. Am observat, de asemenea, ce discipline au fost introduse în locul celor eliminate. În clasa a XI-a, se studiază aspecte esențiale precum mediul înconjurător, schimbările climatice și geopolitica, iar în clasa a XII-a, România și Uniunea Europeană. Aceste materii sunt extrem de importante pentru formarea tinerilor”, a declarat Ioan Pop Corbea, profesor la Colegiul „Școala Națională de Gaz” din Mediaș.

Dascălii din Sibiu se opun reducerii orelor de Istorie și Geografie. „Trebuie să luăm măsuri”
Sursa: Facebook/ Colegiul „Școala Națională de Gaz”

Traian Crăcea , profesor la Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” din Sibiu, spune că Geografia și Istoria sunt discipline esențiale pentru că tinerii trebuie să își cunoască identitatea națională.

„Am o părere foarte proastă despre această decizie și nu sunt de acord cu reducerea numărului de ore. Istoria și Geografia sunt discipline esențiale, care îi ajută pe copii să își cunoască identitatea națională. Geografia a fost constant neglijată după anii ’90. Aveam două ore pe săptămână, apoi s-a redus la una, iar peste câțiva ani s-ar putea să fie eliminată complet. Copiii gândesc la fel și consideră că aceste materii trebuie păstrate. Am semnat mai multe petiții la nivelul județului Sibiu și am înțeles că a fost trimisă și o scrisoare către Senat. Sperăm ca această decizie să nu rămână definitivă”, a declarat Traian Crăcea, profesor la Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” din Sibiu.

Dascălii din Sibiu se opun reducerii orelor de Istorie și Geografie. „Trebuie să luăm măsuri”

Pentru profesorul de Geografie de la Colegiul Economic „George Barițiu” din Sibiu, Mircea Furdui, reducerea orelor la cele două materii înseamnă „o lovire în pilonii identitari ai educației”.

„Se lovește în pilonii identitari ai educației, adică în disciplinele fundamentale precum limba română, istoria și geografia, care sunt grav afectate de aceste modificări. În ceea ce privește cele două ore dedicate istoriei, mai exact istoria comunismului și a Holocaustului, consider că acestea ar trebui predate ca și capitole în cadrul materiei generale de istorie, nu ca discipline separate. Am semnat și o petiție adresată Guvernului României. De asemenea, am discutat cu elevii despre această situație, iar în perioada următoare intenționăm să avem o dezbatere mai amplă prin Consiliul Elevilor pentru a afla și opinia lor oficială”, a declarat Mircea Furdui, profesor la Colegiul Economic „George Barițiu” din Sibiu.

Citește și: Elevii de la Brukenthal despre scoaterea orelor de Istorie. Unii se bucură, alții spun că ,,nu putem învăța de la rude” (video reportaj)

Ultima oră