Se montează camere video, stații meteo și senzori de polei pe autostrada A1 la Sibiu
Sursa: CNAIR

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus la Agenția pentru Protecția Mediului documentele pentru emiterea acordului necesar demarării unui proiect de mare anvergură pe autostrada A1 între Sibiu și Holdea. Proiectul prevede montarea unor camere video pe autostradă, care să monitorizeze viteza șoferilor, dacă dețin sau nu rovinietă, cât și gabaritul camioanelor. În plus, se vor monta stații meteo, dar și senzori de detectare a poleiului. 

CNAIR anunță publicul că a depus la APM o solicitare pentru obținerea acordului de mediu pentru proiectul „Implementarea și Integrarea Sistemelor ITS pe autostrada A1 Sibiu – Coldea”, propus a fi amplasat în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Sibienii pot trimite observații cu privire la proiect la sediul APM din București ori pe adresa de e-mail office@anpm.ro. 

Sistem inteligent de transport pe A1 Sibiu-Holdea

Sistemul inteligent de transport (ITS) va fi implementat pe toate cele cinci sectoare ale autostrăzii A1 Sibiu – Holdea. „Obiectivul specific al acestui proiect este implementarea sistemului ITS pe sectoarele de autostradă A1 de la Sibiu la Holdea, remedierile necesare, din punct de vedere tehnic, acolo unde este cazul, și upgradarea Centrului de Monitorizare și Informare de la Săliște, care se găsește în CIC Săliște, județul Sibiu, în vederea integrării, gestionării și monitorizării subsistemelor/echipamentelor ITS pe tronsonul de autostradă cuprins între Sibiu și Holdea”, se arată în documentul depus la APM. 

CNAIR arată în memoriul de prezentare că proiectul este necesar dată fiind creșterea volumului transportului rutier în UE, asociat cu creșterea economiei europene și a cerințelor de mobilitate ale cetățenilor. Din aceste motive, pe autostradă se creează aglomerări și creșteri ale consumului de energie. Sistemul inteligent implementat ar urma să crească eficiența, fluența și siguranța în trafic. 

Se montează camere video, stații meteo și senzori de polei pe autostrada A1 la Sibiu

Camere video pe autostradă la Sibiu. Vor monitoriza viteza și rovinieta

Sistemul inteligent de transport (ITS) va monitoriza traficul rutier de pe A1, cuprins între Sibiu și Holdea. Camerele vor capta viteza cu care se deplasează șoferii, dacă au sau nu rovinietă valabilă, cât și dacă camioanele respectă gabaritul impus. Totodată, cu ajutorul acestui sistem, șoferii vor primi mai multe informări in trafic, cu privire la evenimentele ce au loc în timp real, avertizări privind condițiile de trafic, limitele de viteză, informații cu privire la timpul de călătorie, dar și informații cu privire la parcările pentru vehiculele care transportă marfă. 

„Acest proiect vizează înlocuirea și îmbunătățirea infrastructurii de transport inteligentă existente și a echipamentelor ITS pentru a asigura furnizarea serviciilor necesare pe întreg sectorul Autostrăzii A1 de la Sibiu la Holdea, inclusiv în Centrul de Monitorizare Săliște, în conformitate cu legislația pentru implementarea și integrarea Sistemelor de Transport Inteligente. Beneficiile economice constau în: reducerea costurilor de administrare a rețelei de infrastructură, reducerea pagubelor materiale rezultate din accidentele rutiere, economie de carburant și a costurilor de întreținere a vehiculelor ca urmare a reducerii timpului parcurs, creșterea mobilității populației, accesul rapid al mijloacelor de intervenție pentru situații excepționale, precum salvare, poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, reducerea poluării prin scăderea emisiilor poluante, ca urmare a reducerii timpului de parcurgere și a managementului integrat al traficului pe coridoare”, se arată în memoriu. 

Se montează camere video, stații meteo și senzori de polei pe autostrada A1 la Sibiu

Astfel, între Sibiu și Holdea, inclusiv pe centura municipiului, vor fi montate camere video, stații meteo complete (o stație de aer și doi senzori de polei), senzori de polei independenți la nivelul suprafeței de rulare, un subsistem de detecție incidente (AID), un subsistem de recunoaștere a numerelor de înmatriculare și monitorizare/penalizare rovinietă, puncte de concentrare, un subsistem de securitate, un subsistem de cântărire în mișcare a autovehiculelor, un subsistem de detecție a vitezei vehiculelor și un subsistem de informare cu panouri de afișare. Echipamentele se vor monta fie pe structuri (stâlpi) existente, fie se vor monta stâlpi noi sau se vor înlocui cei existenți pe traseul autostrăzii. 

Investiția este estimată la 43.902.942,58 lei fără TVA adică undeva la 8,8 milioane de euro. Sistemul inteligent de transport ar urma să fie implementat în 24 de luni, din care 6 suni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. 

Ultima oră