Reparații majore la o școală din județul Sibiu. Are risc seismic mare

O școală din județul Sibiu, unde învață elevi din clasele V-VIII, urmează să fie reabilitată. Clădirea este încadrată în gradul doi privind riscul seismic. 

Școala Generală Nemșa din comuna Moșna, județul Sibiu, urmează să fie supusă unor ample lucrări de consolidare pentru creșterea gradului de încadrare în clasa de risc seismic IV. În prezent, clădirea este încadrată la gradul II, ceea ce înseamnă că, în cazul unui cutremur, șansele de prăbușire sunt reduse. Cu toare acestea, un seism major ar putea afecta elementele de compartimentare, scările, suferind degradări structurale majore. 

Reparații majore la o școală din județul Sibiu. Are risc seismic mare

Potrivit caietului de sarcini, vor fi efectuate o serie de lucrări pentru consolidarea clădirii. În primul rând, se va îmbunătăți terenul de fundare, iar ulterior vor fi reparate fundațiile. Se vor introduce stâlpi din beton armat la intersecțiile zidurilor și se vor suprabetona armat bolții de peste subsol. Planșeele de lemn vor fi înlocuite cu unele din grinzi, centuri și plăci din beton armat. Zidăria deteriorată va fi reparată. Se va interveni și la nivelul acoperișului, acolo unde se va reface complet șarpanta. Toate grinzile și căpriorii vor fi schimbați. Pardoseala podului va fi termoizolata cu vată bazaltică. Proiectul presupune inclusiv refacerea finisajelor. Pereții interiori și exteriori vor fi revopsiri, respectiv îmbrăcați cu vată minerală. De asemenea, va fi schimbată pardoseala din sălile de clase, dar și din grupurile sanitare. 

„Lucrările prezentei proceduri sunt imperios necesare pentru a fi executate întrucât clădirea care este o unitate de învățământ se află încadrată în clasa de risc seismic doi, ceea ce înseamnă că nu este o clădire sigură în cazul producerii unui cutremur. Prin lucrările propuse, clădirea va avansa în gradul patru Risc Seismic, ceea ce înseamnă că va fi o clădire foarte sigură. Mai mult decât atât, prin reabilitarea instalațiilor confortul elevilor va fi net superior, iar în același timp costurile de operare ale primăriei cu întreținerea clădirii vor fi mult mai mici”, se arată în caietul de sarcini.

Valoarea totală a investiției depășește 3,9 milioane de lei fătă TVA. Durata contractului de lucrări este de 9 luni, la care se adaugă perioada minimă de garanție de 36 de luni. 

Ultima oră