Imagini superbe de pe Valea Oltului. Capră Neagră fotografiată pe crestele munților Cozia (foto)

Capra neagră (Rupicapra rupicapra carpatică), o specie emblematică a faunei montane, continuă să fascineze vizitatorii din Parcul Național Cozia și alte masive montane din România. Aceste animale spectaculoase sunt o adevărată atracție pentru iubitorii naturii, fiind prezente și în zonele muntoase precum Rodnei, Piatra Craiului, Bucegi, Făgăraș, Retezat și Munții Vrancei.

Imagini superbe de pe Valea Oltului. Capră Neagră fotografiată pe crestele munților Cozia (foto) Imagini superbe de pe Valea Oltului. Capră Neagră fotografiată pe crestele munților Cozia (foto)

Recent, evaluările indică faptul că în România trăiesc aproximativ 7.000 de capre negre, iar aceste specii se aventurează pe vârfurile montane, în zone cu stânci abrupte unde sunt protejate de prădători. Vara și toamna, capra neagră preferă pajiștile din zonele subalpine și alpine, iar iarna coboară în păduri, până la altitudini de aproximativ 800-1.000 m.

Un mod de viață adaptat, capra neagră se hrănește cu ierburi, licheni, muguri și scoarță de copac și poate trăi până la 20 de ani. Ea trăiește în grupuri de până la 20 de membri, conduse de o femelă experimentată, care cunoaște foarte bine terenul accidentat. Capra are un sistem de alertă eficient pentru a preveni atacurile prădătorilor, iar atunci când sesizează un pericol, scoate un șuierat care poate fi auzit până la 400 de metri distanță.

Imagini superbe de pe Valea Oltului. Capră Neagră fotografiată pe crestele munților Cozia (foto) Imagini superbe de pe Valea Oltului. Capră Neagră fotografiată pe crestele munților Cozia (foto)

În Parcul Național Cozia, capra neagră a fost reintrodusă în perioada 1979-1981, iar astăzi există aproximativ 80 de exemplare. Cele mai multe pot fi observate pe malul drept al Oltului, în nordul parcului, devenind un simbol al biodiversității montane din România.

Vizitatorii care doresc să descopere această specie magnifică sunt încurajați să exploreze zonele montane ale parcului și să aprecieze frumusețea naturii într-un cadru protejat.

Ultima oră