Comunitatea din Zlagna nu depășește 200 de persoane. Dintre cele câteva zeci de persoane, o parte dintre ele au luat drumul străinătății, iar copiii au rămas acasă cu bunicii. Astfel, la Școala Gimnazială din Zlagna nu până demult a fost o singură clasă, unde învățau copiii de grădiniță, dar și elevi de clasa a IV-a.
Asociația „Job in Sibiu” și-a îndreptat atenția spre copiii din micul sat care aparține comunei Bârghiș. Cei mai mulți provin din familii cu venituri mici sau sezoniere, accesul la educație sau excursii rămânând doar un vis. „Fiind o organizație foarte mică, am căutat o comunitate mică unde să putem ajuta mai mulți copii și să facem mai multe pentru ei, nu doar un ghiozdan plin cu rechizite dăruit o dată pe an. Atât eu, cât și colegele mele, nu auzisem de satul acesta”, a spus Marius, fondatorul asociației caritabile din Sibiu.
Până anul acesta Școala Gimnazială din Zlagna a avut o singură clasă unde învățau copiii de la grădiniță până cei din clasa a V-a. Spre deosebire de anul trecut, la școala din satul Zlagna predau acum două învățătoare și sunt mai multe clase. În continuare, copiii provin din familii cu venituri mici, sau sunt crescuți de bunici. Marius povestește că până anul acesta, mulți dintre elevii din Școala din Zlagna nu ieșiseră din sat, iar excursia la Târgul de Crăciun din Sibiu a fost ca o „plecare în străinătate”.
Nicolae sau „Lae”, cum îl știu apropiații, are 12 ani și este crescut de bunică și de tatăl bolnav, mama părăsindu-l. Aproape de adolescență, Nicolae are probleme de vorbire și este repetent pentru a doua oară. „A avut o viață chinuită, așa că nu e de mirare că va trebui să repete din nou clasa a-IV-A”, spune Marius.