Bilanț Muzeul ASTRA în 2024: Peste 2500 de acțiuni organizate și aproape 500.000 de vizitatori (video)

În perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2024, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a înregistrat 476.737 beneficiari de programe culturale. În 2024, la Muzeul ASTRA, au fost organizate peste 2500 de acțiuni, care au cuprins ateliere meșteșugărești, ateliere și animații gastronomice, dar și acte artistice.

Prima parte a anului 2024 a fost marcată de finalizarea celui mai amplu proiect de restaurare și punere în valoare a unui monument istoric din ultimii 4 ani, Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.) – CALL03-13, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, programul RO-CULTURA. După finalizarea șantierului de restaurare și abilitare, Casa Artelor și-a deschis porțile, propunând publicului vizitator un amplu și complex program cultural care pune în valoare întreg contextul cultural al acestui imobil, veritabil simbol al orașului.

O nouă expoziție, Făurind Transilvania. Oameni și meșteșuguri, un nou program educațional Cufărul Călător, de un extraordinar succes atât în rândul școlarilor din Sibiu cât mai ales al celor din satele județului, cinci noi trasee de explorare, patru ateliere complet dotate, adevărate spații deschise comunității creative și un nou punct de comercializare a produselor artizanale contemporane.

Autorizat, în premieră la nivelul instituțiilor muzeale naționale, ca fiind Centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale pentru trei ocupații, specialiștii abilitați ai Muzeului ASTRA au certificat aici, în cadrul celor șapte sesiuni, 39 de meșteri: opt în ocupația Confecționer obiecte artizanale din lemn, 22 în ocupația Muncitor constructor bârne, chirpici, piatră  și nouă meșteri în ocupația Tâmplar manual / artizanal. Tot în cadrul acestui proiect, Muzeul ASTRA, autorizat și ca furnizor de formare profesională pentru specializările Formator și Instructor / Preparator formare precum și pentru programul de perfecționare Competențe Antreprenoriale, juridice și financiare, a reușit specializarea a peste 50 de specialiști muzeali, meșteri și creatori populari.

Acest proiect vizionar a produs ecouri importante la nivel național, dar mai ales internațional, fiind prezentat ca model de bună practică internațională în numeroase conferințe și evenimente chiar de către finanțatorii principali, reprezentanții Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European, de forurile decizionale norvegiene Arts and Council Norway și Riksantikvaren Nowegian Directorate for Culture, dar și de către cei mai importanți specialiști în domeniul muzeelor în aer liber în cadrul celei de XXI-a conferințe bianuale a Asociația Europeană a Muzeelor în aer liber sau de consorțiul internațional CHARTER European Cultural Heritage Skills Alliance sau Comitetul European al Regiunilor.

Evenimentul cu cea mai mare vizibilitate internațională din anul 2024 a fost prilejuit de găzduirea în premieră la Sibiu a Conferinței anuale și a Adunării generale NEMO Rețeaua Organizațiilor Muzeale Europene în perioada 10-12 noiembrie 2024, la care au participat peste 250 de specialiști din muzee și cultură, din 40 de țări și a avut ca temă principală „Putem vorbi? Muzeele în fața polarizării” explorând astfel modul în care muzeele pot să încurajeze dialogul, să promoveze înțelegerea, să unească comunitățile și să întărească democrațiile, crescând vizibilitatea și amplificând impactul muzeelor din întreaga Europă.

video
play-sharp-fill

Creșterea vizibilității naționale și internaționale a colecțiilor și acțiunilor culturale a cuprins în anul 2024 numeroase alte proiecte pornind de la organizarea școlilor de vară și a workshopurilor cu participare internațională, până la participarea la Salon du Patrimoine Culturel: les metiers d`art et du patrimoine la Paris, organizarea de expoziții (Masks of the World, la African Heritage House, National Museum of Kenya în capitala Nairobi, Călători în lumea muntelui – incursiune în universul pastoral, la Accademia di Romania, la Roma, Italia) sau itinerarea unei expoziții deosebit de valoroase și de mare succes Cămașa. Eleganța veșmântului la Muzeul de Artă și Tradiții Populare al Universității Autonome din Madrid, Spania, considerată de ICR Madrid evenimentul anului pentru întreaga activitate a institutului.

Pentru că Muzeul ASTRA este un muzeu al comunității, un muzeu obișnuit să creeze punți între patrimoniu și oameni, să aducă publicul mai aproape de comunitățile rurale sursă de patrimoniu, ne-am străduit și în acest an să extindem și să intensificăm implicarea pentru cunoașterea și protejarea patrimoniului dincolo de granițele muzeului prin campanii de cercetare care au însumat 237 de zile și au implicat 25 de muzeografi și personal de specialitate. Am continuat și implicarea în comunităţile locale, sprijinirea meșterilor populari și micilor producătorilor de la sate în prezentarea şi comercializarea produselor tradiţionale, dezvoltarea logisticii de susţinere pentru aceste comunităţi Toate acestea au fost puse în practică, cu succes, în cadrul programelor Târgului de ţară, Târgului comunităţilor rurale, Târgul Creatorilor Populari, sau a celor de interpretare şi mediere a patrimoniului multietnic prin intermediul programelor Animă ASTRA și Calea Minorităților etnice, iar un deosebit impact asupra publicului, prin varietatea mijloacelor de expresie culturală și varietatea comunităților implicate, l-a avut vedeta sezonului estival, ASTRA Multicultural, un festival amplu menit să promoveze, prin mijloace diverse, multiculturalitatea şi diversitatea de expresie culturală a tuturor etniilor din spaţiul românesc.

Una dintre componentele de bază ale Muzeului ASTRA a fost, este și va rămâne cea educațională, publicul nostru de bază fiind familia tânără cu copii. Ca dovadă, în 2024 nu mai puțin de 31.192 de persoane au participat la activitățile de educație muzeală și interpretare patrimoniu: ateliere cu o tematică diversă și un format atractiv, spectacole de teatru interactive, trasee de tip quiz și treasure hunt. Acțiunile noastre s-au concretizat în 27 de parteneriate consistente cu unități din învățământul primar și gimnazial, reușind să inspire cadrele didactice, să stârnească curiozitatea copiilor față de colecțiile muzeului, educându-ne astfel publicul viitorului și contribuind la bunăstarea comunității noastre prin creșterea calității actului educațional. Activitățile educaționale prin proiecte de educație prin cultură în mediul rural, cu aproape 800 de beneficiari.

ASTRA Rock Festival, este programul cultural care a adus publicului o nouă provocare în contextul viitoarei modernizări a scenei de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, o infrastructură care va deveni funcțională în următorii ani și va genera un nou capitol în dezvoltarea ofertei culturale unice, ca și concept, în România. ASTRA Rock este festivalul în care meșterii tradiționali și iubitorii muzicii rock au fost prezenți în premieră în același cadru, în același timp, susținându-se și potențându-se reciproc, tansformând întreg muzeul într-o scenă interactivă, în care vizitatorii pot cunoaște atelierele meșteșugărești tradiționale, în așteptarea prestațiilor live ale artiștilor preferați din festival, dar în același timp și o oportunitate perfectă pentru meșteri de a-și prezenta produsele unei alte categorii de public.

Programul Memoria secretă a obiectelor este un demers de mediere culturală, menit să pună în valoare patrimoniul material expus în Muzeul în aer liber și patrimoniul imaterial din spațiul românesc, stabilind multiple conexiuni între generații și noi perspective asupra lumii satului, cu inserții de instalații artistice, text, video și sound design, lumini. Circuitul a fost completat în acest an cu alte două expoziții-atelier: Călători în lumea muntelui (Stâna din muntele Puru și sectorul Păstorit), Aleea cu povești (instalație de texte, ilustrații și obiecte), precum și alte intervenții, completări și ateliere în expozițiile existente: Soarele din farfurie (incursiune în ceramica de Horezu), Pământul și oamenii Găleșoaiei (readucând în atenția publicului destinul complicat al comunității strămutate din Găleșoaia în cadrul celor două gospodării de olari), Între ceie casă și ceie lume (în colaborare cu Muzeului Satului Maramureșean din Sighetul Marmației și comunitatea din Săpânța) și Mască și Dublă față (ținutul legendar al gospodăriei din Nereju și obiceiul Chipărușului) și prin organizarea expoziției Călători în lumea muntelui –incursiune în universul pastoral la Roma.

Am accesat și în acest an, atât din surse naționale cât și europene, fonduri nerambursabile consistentecare ne-au permis demararea celei mai ample acțiuni de punere în siguranță a monumentelor din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul Restaurarea monumentelor etnografice din Muzeul ASTRA. Viitorul sustenabil al valorilor patrimoniale din România își propune restaurarea riguroasă a 14 monumente etnografice, precum și lucrări de amenajare peisagistică și realizarea unor sisteme de drenaj. Monumentele din cadrul Muzeului în aer liber incluse în acest proiect provin din cele mai importante zone etnografice ale României (Mărginimea Sibiului, Valea Târnavelor, Bran, Țara Oltului, Nordul Olteniei, Maramureș, Țara Zarandului sau zona Munțiilor Apuseni), acoperind astfel o diversitate arhitecturală cu un grad de unicitate ridicat atât în peisajul montan, submontan și de podiș, cât și tabloul general al arhitecturii vernaculare europene. Perioada de construcție a monumentelor propuse spre restaurare începe din secolul al XVII-lea și ajunge până în prima jumătate a secolului al XX-lea. În momentul de față, aceste obiective muzeale sunt închise, inaccesibile vizitatorilor, din cauza stării de conservare precare și necesitau intervenții urgente de restaurare. Valoarea totală a proiectului este de 7.809.939,64 lei din care finanțarea nerambursabilă din partea Institutului Național al Patrimoniului este de 7.099.945,13 lei, iar contribuția proprie a Complexului Național Muzeal ASTRA în sumă de 709.994,51 lei este asigurată de Consiliul Județean Sibiu.

De asemenea, în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, au fost conservate nu mai puțin de 11.433 obiecte conservate (inclusiv tratament criogenie), fiind efectuate 4 intervenţii restaurări monumente, 3 intervenţii reconstrucții monumente, 554 obiecte restaurate din patrimoniul Muzeului ASTRA, 171 tratamente conservare preventivă la monumente, 81 investigaţii biologice și 16 investigaţii chimice.

,,Într-o abordare strategică ne-am concentrat o bună parte din activitate și spre pregătirea documentațiilor (studii tehnice de specialitate, studii de fezabilitate) necesare accesării viitoarelor finanțări nerambursabile, atât pentru dezvoltarea de programe cultural-educaționale, cât și pentru infrastructura culturală și eficientizarea energetică și funcțională a celor existente, urmărind reducerea costurilor de funcționare și a impactului asupra mediului. Trebuie să venim cu elemente de noutate și noi asta ne-am propus pentru anul 2025. Noi, ca muzeu, trebuie să fim mai prezenți în comunitate. În 2025 ne gândim ca în perioada de căldură din luna iulie să prelungim programul de funcționare în muzeu până la ora 22. Anul acesta ne vom concentra foarte mult pe partea de conservare și restaurare a monumentelor din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. 2025 va fi anul patrimoniului cultural! Aceeași dăruire, aceeași dragoste de cultură! La noi, la Muzeul ASTRA, cultura se trăiește și demonstrăm cum cultura poate să stea la baza societății.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

Ultima oră