ULBS se opune eliminării Istoriei din programa liceelor. „Va avea un impact dezastruos”

Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu critică noile planuri-cadru propuse de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) pentru învățământul liceal, considerând că reducerea orelor de istorie sau chiar eliminarea acestei discipline la clasele a XI-a și a XII-a va avea consecințe majore asupra formării elevilor.

Istoria, esențială pentru cultura generală și identitatea națională

Reprezentanții facultății avertizează că o astfel de modificare ar afecta dezvoltarea gândirii critice, formarea civică a tinerilor și consolidarea unei societăți democratice responsabile. De asemenea, consideră că această schimbare va amplifica fenomene deja îngrijorătoare, precum răspândirea teoriilor conspiraționiste, slăbirea gândirii raționale și vulnerabilitatea în fața dezinformării.

„Considerăm că reducerea numărului de ore, sau chiar eliminarea disciplinei Istorie pentru elevii claselor a XI-a și a XII va avea un impact dezastruos asupra formării acestora ca viitori cetățeni responsabili, dar și asupra noțiunilor de cultură generală sau patrimoniu cultural pe care elevii le vor acumula în sistemul de învățământ preuniversitar” transmit reprezentanții ULBS.

În plus, reducerea la o singură oră pe săptămână în clasele a IX-a și a X-a este considerată la nivel național ca fiind insuficientă pentru a asigura o pregătire solidă într-un domeniu esențial.

Propunere: Istoria evreilor și comunismului, discipline opționale

Facultatea de Științe Socio-Umane propune ca disciplina Istorie să fie obligatorie în toți cei patru ani de liceu. De asemenea, susține introducerea disciplinelor Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului din România ca opționale, fără a afecta statutul istoriei ca materie de bază.

„Totodată, propunem o regândire a Planurilor cadru pentru învățământul liceal, astfel încât disciplinele: Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului din România să devină discipline opționale, iar disciplina Istorie să fie disciplină obligatorie, în toți cei patru ani de studii” au completat aceștia.

Apel la dialog pentru protejarea istoriei ca materie de bază

ULBS își exprimă speranța că observațiile lor vor fi luate în considerare în cadrul unei consultări și că această dezbatere va aduce modificări reale în structura educațională.

„Ne exprimăm, așadar, speranța unui dialog real, care să includă rediscutarea  acestor noi planuri cadru, spre binele comun al unor noi generații de elevi, viitori cetățeni cu drept de vot. Tocmai de aceea, în perioada următoare, în termenul solicitat, observațiile noastre vor ajunge la Ministerul Educației și Cercetării” au mai transmis reprezentanții ULBS.

Informații de context

Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost publicate în consultare publică de Ministerul Educației vineri seară, 31 ianuarie. Documentul conține propunerile de număr de ore la fiecare disciplină și tinde să minimalizeze importanța anumitor materii de bază, precum istoria, biologia sau fizica. Listele integrale pot fi găsite pe Edupedu.ro.

Tot potrivit Edupedu.ro ,ieri, 2 februarie, reprezentanții Facultății de Istorie din cadrul Universității din București au întocmit o analiză a proiectului de plan-cadru prin care au susținut că este imposibil ca istoria românilor și cea universală să fie parcurse în doar doi ani, cu o singură oră de istorie pe săptămână. Mai mult, specialiștii au avertizat că elevii vor risca să devină analfabeți funcțional din punct de vedere istoric dacă acest plan-cadru ar fi adoptat.

Ultima oră