Procurorii DIICOT au desfășurat luni o amplă acțiune, punând în aplicare 65 de mandate de percheziție în România și Principatul Monaco, într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat și delapidarea fondurilor provenite din proiecte imobiliare. Potrivit anchetei, începând din 2018, liderii grupului au folosit un model piramidal pentru a înșela clienți și a spăla bani.
Perchezițiile au avut loc în municipiul București și în județele Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița Năsăud și Prahova. Dosarul vizează un total de 72 de suspecți, dintre care 40 de persoane fizice și 32 de firme, care ar fi prejudiciat statul și clienții prin manipularea de fonduri. Investigațiile au relevat faptul că grupul infracțional a obținut sume de aproximativ 957 milioane de lei (peste 195 milioane de euro) de la clienți, prin promisiuni de vânzare-cumpărare de apartamente în ansambluri rezidențiale.
Membrii grupului au delapidat fondurile obținute, efectuat transferuri către persoane fizice și societăți afiliate, și au creat documente false pentru a da impresia legalității operațiunilor financiare. În plus, suspecții au indus în eroare clienții prin amânarea repetată a semnării contractelor și vânzarea de imobile către alte persoane.
Investigațiile DIICOT au fost realizate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar acțiunea continuă cu audieri la sediul DIICOT – Structura Centrală.
„A început spectacolul”: Reacția Laurei Vicol la perchezițiile DIICOT în cazul Nordis
Procurorii DIICOT au desfășurat luni dimineață 65 de percheziții în România și Monaco, într-un dosar ce vizează afacerea imobiliară Nordis, al cărei patron este Vladimir Ciorbă, soțul deputatei Laura Vicol. Într-o postare pe Facebook, aceasta a comentat: „A început spectacolul”, în contextul acțiunii ample care implică acuzații de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală.
Investigațiile DIICOT vizează 72 de suspecți și au relevat un mecanism complex de fraudă financiară. Începând cu 2018, grupul a promovat proiecte imobiliare sub umbrela mai multor societăți, încasând fonduri de la clienți pentru apartamente și parcări, care ulterior au fost delapidate. Printre acuzațiile aduse se numără și înșelăciunea cumpărătorilor prin contracte falsificate și amânări repetate ale livrărilor de bunuri.
Potrivit procurorilor, peste 195 milioane de euro ar fi fost încasate ilegal, iar banii au fost transferați către persoane afiliate grupării infracționale. Documentele contabile au fost manipulate pentru a ascunde tranzacțiile și a evita plata taxelor, iar fondurile au fost spălate prin diverse operațiuni fictive.
Audierile au loc la sediul DIICOT – Structura Centrală, iar acțiunea beneficiază de sprijinul Jandarmeriei Române.