Parohia Evanghelică împădurește un teren din Șelimbăr. Plantările încep în primăvară
Sursa: Google Maps

Parohia Evanghelică va împăduri cu stejar și gorun un teren din Șelimbăr, aflat în apropierea autostrăzii A1. Plantările vor începe în această primăvară. 

Parohia Evanghelică Sibiu a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un proiect privind împădurirea unui teren de aproape trei hectare din Șelimbăr în vecinătatea autostrăzii. Proiectul va avea un impact semnificativ privind promovarea biodiversității prin reducerea presiunilor suplimentare care afectează speciile vulnerabile, precum și prin reducerea impactului generat de activitățile industriale asupra pânzei de apă freatice și a calității aerului. 

Parohia Evanghelică arată, în cadrul memoriului depus la APM în vederea obținerii acordului de mediu, că pădurile joacă un rol important în regularizarea debitelor cursurilor de apă, în asigurarea calității apei și în protejarea unor surse de apă importante pentru comunitățile locale. Extinderea suprafețelor împădurite, precum și realizarea perdelelor de protecție, vor contribui semnificativ la diminuarea proceselor de eroziune a solului, alunecărilor de teren și vor conduce la diminuarea debitelor torenților, protejând culturile agricole. 

„Impactul schimbărilor climatice asupra pădurilor din România a fost analizat cu ajutorul mai multor modele climatice globale. Astfel, în zonele împădurite de câmpie se preconizează o scădere considerabilă a productivităţii pădurilor după anul 2040, datorită creşterii temperaturilor şi scăderii volumului precipitaţiilor. Extinderea suprafeţelor împădurite, precum şi realizarea perdelelor de protecţie, care vor contribui semnificativ la diminuarea proceselor de eroziune a solului, alunecări de teren, vor conduce la diminuarea debitelor torenţilor, protecţia culturilor agricole şi a altor obiective sociale şi economice şi la îmbunătăţirea mediului general de viaţă”, se arată în memoriul de prezentare. 

Astfel, în zona menționată vor fi plantați copaci din specia gorun, stejar, frasin, tei, cireș, paltin de câmp, corn și măceș. În primul an se vor planta 20.095 de puieți, urmând ca în anul următor să se facă completări cu 4.019 puieți. În alt treilea an, se vor mai planta încă 2.009 de arbori. Primele lucrări vor fi cele de pregătire a terenului și solului, abia apoi urmând plantările. Terenul va fi împrejmuit pentru a evita pătrunderea animalelor sălbatice care ar putea scoate puieții din pământ și mânca rădăcinile. 

Plantările se vor face pe parcursul a șase ani, investiția fiind evaluată la 38.957,44 euro. Perioada de implementare propusă este 1 martie 2025 – 31 octombrie 2030. Proiectul va fi implementat prin schema de ajutor de stat „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” din PNRR. 

Ultima oră