În cadrul unei conferințe de presă recente susținute la Muzeul Astra, managerul Ciprian Ștefan a vorbit despre o temă extrem de importantă: creșterea extremismului în Europa și România și rolul esențial pe care instituțiile culturale îl au în combaterea acestui fenomen.
Acesta a menționat că este esențial ca evenimentele muzeului să fie adaptate nevoilor și așteptărilor comunității. „Obligatoriu la nivel de oraș, la nivel de județ, tot ce înseamnă acțiuni culturale, recreative, artistice trebuie împrospătată. Trebuie să venim cu elemente de noutate și noi asta ne-am propus pentru 2025,” a afirmat managerul muzeului.
Întoarcerea la adevărul istoric
Ciprian Ștefan a adus în discuție o temă deosebit de importantă pentru întreaga societate: extremismul. „În ultimii ani tot spuneam că nu cred că învățăm nimic noi, ca țară, din creșterea nejustificată, cumva, din punctul altora de vedere, a extremismului în toată Europa,” a declarat acesta, referindu-se la preocupările crescânde privind extremismul și suveranismul, nu doar în România, ci și în Europa. În acest context, managerul muzeului a subliniat necesitatea unui discurs cultural autentic, bazat pe adevărul istoric: „trebuie să prezentăm adevărul istoric așa cum a fost el și nu interpretat și reinterpretat”.
Responsabilitatea muzeelor în combaterea extremismului
Ciprian Ștefan a subliniat faptul că muzeele nu pot rămâne pasive în fața acestui fenomen global. „Avem și noi o vină muzeele la situația cu care se confruntă în momentul de față nu doar România, ci și Europa,” a declarat managerul Muzeului Astra, recunoscând rolul instituțiilor culturale în modelarea opiniilor și valorilor comunității.
Managerul a abordat și strategia Muzeului Astra de a se implica mai mult în viața cotidiană a comunității. Acesta a precizat că muzeul a avut succes cu proiecte precum „Cufărul Educațional”, care a ajuns nu doar în Sibiu, dar și în alte zone etnografice ale județului. „Anul acesta le vom tot roti în zonele etnografice, pentru că este un instrument extraordinar de bun atât pentru învățător, dar și pentru copil, să înțeleagă mai bine ceea ce înseamnă valoarea identitară și valoarea patrimonială,” a explicat Ștefan.
Cultura ca antidot împotriva extremismului
Ciprian Ștefan a subliniat că, în ciuda tentației politizării anumitor subiecte, cultura trebuie să rămână un teritoriu al dialogului deschis și al educației. „Nu vreau să politizez, apropo de asta, că sunt în direct, vă spun cu mâna pe inimă în momentul în care vorbesc despre cultură, despre Muzeul Astra, despre ceea ce trebuie să dezvoltăm pentru comunitate, haina membrului de partid rămâne în afara porții muzeului,” a adăugat el. Prin această afirmație, managerul a reafirmat angajamentul Muzeului Astra de a fi un spațiu al educației culturale, independent de orientările politice, un loc care să promoveze valori de unitate și toleranță.