Protecția Consumatorului Sibiu a efectuat mai multe controale la comercianții prezenți la Târgul de Crăciun, dar și la supermarketuri, pensiuni și magazine alimentare. Zeci de nereguli au fost identificate, fiind emise peste 60 de amenzi în cuantum de peste 500.000 de lei.
În perioada 27.11.2024 -10.01.2025, Comisariatul Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu a efectuat acțiuni de supraveghere și control la un număr de 121 operatori economici în magazine alimentare și nealimentare, supermarketuri, hipermarketuri, târguri specifice, piețe agroalimentare, unități turistice și de alimentație publica din județul Sibiu.
Potrivit CJPC Sibiu, au fost găsite abateri de la legislația protecției consumatorilor la 93 operatori economici.
Prin urmare s-au controlat 8437,50 kg de produse, dintre care s-au găsit 1379,5 kg de produse cu abateri. Pentru abaterile constatate la produse și servicii oferite consumatorilor, s-au întocmit 93 PVCC cu sancțiuni contravenționale, dintre care: 61 amenzi contravenționale în valoare totală de 509 500 lei și 32 avertismente.
Principalele abateri constatate, au fost:
- La carne şi produse din carne existente la comercializare:
- Nerespectare termen de valabilitate, precum și caracteristici calitative neconforme, la preparate din carne;
- Etichetare incompletă privind identificarea produselor din carne aflate la comercializare, lipsa datelor de producător, a ingredientelor cu efect alergen, precum și a condițiilor de depozitare și păstrare;
- Lipsa informațiilor privind data limită de consum, condiții de păstrare necorespunzătoare la carne proaspătă;
- Schimbare stare termică la carne: din produs refrigerat în produs congelat, fără deținerea autorizației pentru această procedură;
- Nerespectarea condițiilor de păstrare la preparate din carne specifice sărbătorilor de iarnă;
- Lipsă afișare preț/unitatea de măsură, la produsele comercializate la bucată;
- Lipsă traducere în limba română a mențiunilor de pe etichetă sau ambalaj, la produse din import sau achiziții intracomunitare;
- La produse de patiserie şi cofetărie, ciocolată și produse din ciocolată, vinuri, băuturi alcoolice și nealcoolice:
- Lipsă elemente de identificare la produse de patiserie, produse preambalate care nu aveau înscrisa pe eticheta: denumirea produsului, cantitatea, data limită de consum, ingredientele, substanțele care pot cauza alergii și declarația nutrițională;
- Lipsă traducere în limba română a mențiunilor de pe etichetă sau ambalaj, la produse din import sau achiziții intracomunitare;
- Lipsă menționare dată de expirare, ingrediente alergene;
- Nerespectarea condițiilor și a temperaturilor de depozitare impuse de producător la produse de patiserie și cofetărie preambalate si la produse pe bază de cacao
- Informații greu lizibile a mențiunilor inscripționate pe etichetele produselor;
- Nerespectare termen de valabilitate, precum și caracteristici calitative neconforme;
- Afișarea la raft a unui preț, iar la casa de marcat alt preț;
- Lipsă afișare preț pe unitatea de măsură la produsele comercializate la bucată;
- Lipsă înscriere gramaj și ingrediente pentru diferite sortimente de prăjituri;
3. La jucării, ornamente și ghirlande specifice sărbătorilor de iarnă:
• Comercializare ghirlande fără instrucțiuni de securitate în limba română și fără marcaj CE;
• Comercializare aranjamente crăciun fără elemente de identificare și caracterizare;
• Comercializare de jucării care nu aveau înscrise informațiile privind siguranța, instrucțiuni de folosire, avertismente în limba română;
• Lipsa informațiilor complete privind datele importatorului, a producătorul, a instrucțiunilor de folosire și utilizare;
• Informații greu lizibile a mențiunilor inscripționate pe etichetele produsului.
4. La verificarea condițiilor de cazare în unitățiile de primiri turistice și
la prestarea serviciilor în unitați de alimentație publică:
• Condiții de igienă necoresunzatoare în băi, prosoape și lenjerii cu grad ridicat de uzură;
• Dotări incomplete în camere, sau inferioare categoriei de clasificare turistică;
• Lipsa mapelor de prezetare și informare a turiștilor privind serviciile suplimentare oferite de unitățiile de cazare;
• Schimbare stare termică din produs refrigerat în produs congelat, fără deținerea autorizației pentru această procedură;
• Lipsă informații în lista meniu a substanțelor și a produselor care pot cauza alergii sau intoleranțe și a valorilor nutriționale a preparatelor;
• Lipsă informare în lista meniu a mențiunii: „produs/din produs decongelat”;
• Nerespectarea gramajului înscris în lista meniu;
• Folosirea unui alt produs/ingredient inferior fată de cel declarat in lista meniu;
• Lipsă verificare și omologare metrologică la cântarele utilizate.
În urma controalelor efectuate au fost dispuse măsuri privind oprirea definitivă de la comercializare a produselor periculoase și neconforme în cantitate de 358,50 kg, în valoare de 7175 lei și oprirea temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate pentru 1021 kg produse alimentare și 56 bucăți produse nealimentare neconforme în valoare totală de 1295 lei.