Scade durata de prelucrare a analizelor pentru bolnavii Spitalului Județean din Sibiu

Consiliul Județean Sibiu derulează un nou proiect esențial pentru creșterea calității serviciilor medicale destinate pacienților oncologici, prin modernizarea și dotarea Laboratorului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu (SCJUS). 

După finalizarea investițiilor, termenul de analizare a probelor va fi redus cu două săptămâni, iar acuratețea diagnosticării va fi semnificativ îmbunătățită.

„În prezent, pentru stabilirea unui diagnostic, probele biologice sunt trimise la laboratoare din Cluj, București și Oradea, ceea ce prelungește timpul de analiză. Prin acest proiect vom achiziționa echipamente care vor permite prelucrarea probelor aici, în Sibiu, iar pacienții vor câștiga timp prețios pentru începerea tratamentelor de care au nevoie”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Laboratorul de anatomie patologică al SCJUS oferă servicii fundamentale pentru diagnosticarea bolilor oncologice, inclusiv prelucrarea biopsiilor și a pieselor operatorii, diagnostic histopatologic și citologic sau examinări imunohistochimice.

Vechimea medie a echipamentelor utilizate în laborator este de peste 16 ani, unele dintre acestea depășind chiar 40 de ani.

În cadrul proiectului derulat de către Consiliul Județean Sibiu vor fi achiziționate stații de lucru și dispozitive automatizate pentru procesarea, analiza, colorarea, arhivarea și digitalizarea probelor histopatologice și citologice. Acestea vor asigura trasabilitatea, precizia și eficiența diagnosticelor, inclusiv prin tehnici avansate precum imunohistochimia, analiza moleculară și patologia digitală, care permit investigarea tumorilor mamare, tumorilor de țesuturi moi, tumorilor pulmonare, metastaze sau limfoame.

Proiectul de modernizarea a laboratorului de anatomie patologică este finanțat prin Programul Sănătate și are o valoare totală de 8.418.843,05 lei, inclusiv TVA. 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului va fi asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13% din bugetul de stat, iar 2% reprezintă cofinanțarea din partea Consiliului Județean Sibiu.

Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni, cu termen de finalizare în martie 2026.

Această nouă investiție vine în completarea proiectului de dotare a Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu prin care va fi achiziționat un robot destinat amestecurilor citostatice și a patru echipamente de imagistică, valoarea acestora fiind estimată la aproximativ 25 milioane lei.

Importanța proiectelor este amplificată de creșterea alarmantă a incidenței bolilor oncologice. Conform datelor GLOBOCAN 2022, România înregistrează zilnic 297 de noi cazuri de cancer și 160 de decese cauzate de această maladie. Estimările arată că numărul cazurilor noi de cancer va crește cu 24% până în 2035, accentuând nevoia de echipamente moderne și acces echitabil la servicii medicale.

Ultima oră