Andu Hanea, noul director interimar al CSU Sibiu a dezvăluit la Ora de Sport că planul său este să înființeze prima Academie de Baschet din țară.
Anul trecut, juniorii de la CSU Sibiu au avut un buget de circa 500.000 euro, sumă provenită de la autoritățile locale și cotizațiile părinților. Anul viitor, Hanea plănuiește ca tot clubul CSU să aibă un buget de 2,5 milioane de euro.
”De câte ori discutăm cumva în toată discuția asta legată de club, să prindem și partea de copii, pentru că este unul din pilonii noștri principali. Vreau să integrăm cumva tot subiectul și pot să vă spun clar pentru juniori pe anul 2024, bugetul total care este compus din sponsorizări, din cotizații ale părinților, din fonduri oferite pe agendele sportive ale Primăriei și Consiliului Județean și alte mici surse de venit, am avut nevoie de 500.000 de euro. Unde trebuie să ajungem ca noi să reușim să arătăm bine, așa cum ne dorim?
Și nu o spun ca țintă finală, ci o spun ca un prag intermediar, scopul nostru într-un an, un an jumătate este să atingem în total două milioane și jumătate de euro ca și buget. Principalul pilon al proiectului este partea de juniori, să îi creștem, să-i dezvoltăm. Bineînțeles că ei nu au cum să facă greșeala în care să creadă că au vreodată locul garantat, pentru că asta nu se va întâmpla. E vorba de sport. Aici sportul înseamnă competiție, câștigă cine este mai bun. Gândiți-vă că baschetul juvenil la noi, cumva se încheie la categoria de 18, la care noi avem, în medie, anual înscrise 50 de echipe în competiție, ori 12 jucători. Vă dați seama cam ce se întâmplă în America, acum câteva sezoane citeam o statistică de jucători care au finalizat colegiile, erau 3000” a spus Andu Hanea.
”Copiii aleg mult prea devreme”
Conducătorul interimar al CSU își propune să pună bazele unei Academii care să îmbine școala cu baschetul. Astfel, juniorii put decide dacă urmează baschetul după finalizarea studiilor universitare.
CITEȘTE ȘI: Întâlnire între noua conducere de la CSU și fanii echipei. ”Ne trebuie liniște” (video)
”O să încep cu partea de jos. Obiectivul meu este să conturăm prima academie de baschet din țară. Mai sunt titulaturi de genul acesta, Academie de baschet nu există nimic. Noi trebuie să ajungem în punctul în care să unim baschetul cu școala în același sistem, în Sibiu. Adică copilul merge dimineața la școală, baschet, studii private, lecții, din nou baschet. Să nu aibă de ales. Ăsta este obiectivul pe care îl avem. Să aducem jucători mai puțini din afara Sibiului. Exact cum se întâmplă în Statele Unite, nu este ideea mea originală, acolo asta se întâmplă. Copilul nu alege, la noi asta e problema, la o vârstă, undeva în jur de 16 ani, copilul alege baschet sau școală. E o alegere pe care o face mult prea devreme și nu ar trebui să o facă. Trebuie să mergi în paralel, cel puțin până la 20 de ani, cu școala și cu baschetul. Școala niciodată n-ar trebui lăsată deoparte, ok, mă duc pe baschet, asta este alegerea mea în viață, dar la școală nu renunț, mă duc ea până când finalizez absolut toate studiile. La sport poți fi un superstar, dar într-o secundă, o întâmplare nefericită și se termină tot. Și atunci ăsta este principalul obiectiv pe care îl avem în momentul de față”
”Să contăm în baschet”
Andu Hanea își propune ca CSU să fie an de an în primele patru echipe din țară.
CITEȘTE ȘI: Pleacă Rinkevicius de la CSU? Sibiul a purtat deja discuții cu un fost antrenor (video)
”Doi la mână, ceea ce noi producem este să creștem, să ducem la partea de seniori. Dacă este să discutăm de partea de seniori, cu siguranță că este un obiectiv clar ca echipa să fie o echipă care să fie recunoscută constant ca să fie în primele echipe. Da, aș putea să spun și aici, în primele patru am avut acum un pic să contăm, să contăm în momentul în care ești constant, în primele patru. Consider că da, poți să că contezi în baschet. Astea sunt obiectivele. Pe lângă asta, e foarte important că noi trebuie să întoarcem ceva către comunitate. La fel, cel mai ușor să facem chestia asta este tot prin copii, prin educație și vedem foarte clar că în ziua de astăzi unde ne-a adus educația poate precară. Și atunci obiectivele meele acesta sunt: copiii, echipa de seniori care să fie în top, tot timpul comunitatea alături și noi, oriunde am fi, să fim mândri de ceea ce am construit toți. Că până la urmă, proiectul ăsta nu poate fi construit de o singură persoană, asta nu se poate întâmpla” a mai spus Andu Hanea.
Interviul integral realizat de redactorul-șef Ora de Sibiu, Dragoș Popescu poate fi vizionat pe site-ul www.oradesibiu.ro, pe canalul de YouTube Ora de Sibiu, precum și pe pagina oficială de Facebook a publicației.