Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat, recent, o decizie importantă care schimbă regulile jocului pentru Poliția Locală din Municipiul Sibiu. Instanța a stabilit că polițiștii locali nu mai pot aplica sancțiuni în domeniul lucrărilor de construcții, limitându-le rolul la constatarea contravențiilor și raportarea acestora către autoritățile competente.
Această decizie vine în urma anulării unei dispoziții emise de Primarul Municipiului Sibiu, care delega polițiștilor locali atribuții legate de sancționarea contravențiilor în baza Legii nr. 50/1991, ce reglementează autorizarea lucrărilor de construcții.
Rolul polițiștilor locali, limitat în domeniul construcțiilor
Curtea de Apel Alba Iulia a anulat Dispoziția nr. 78/21.01.2021, emisă de Primarul Municipiului Sibiu, pe motiv că acesta nu poate delega polițiștilor locali atribuții pe care agenții, conform legii, nu le pot exercita.
Instanța a argumentat că rolul polițiștilor locali este limitat. Legea nr. 155/2010 prevede că aceștia pot doar să constate contravenții și să înainteze procesele-verbale șefului compartimentului de specialitate sau primarului. De asemenea, legea nu le permite să aplice sancțiuni în domeniul construcțiilor, ele putând fi aplicate doar de către primar, personalul de specialitate al primăriei sau organele desemnate de Inspectoratul de Stat în Construcții.
„Art. 8 lit.e din Legea nr.155/2010 prevede că poliția locală constată conform atribuțiilor stabilite prin lege contravențiile privind disciplina în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții, iar art.27 coroborat cu art.26 din Legea nr. 50/1991, prevăd și stabilesc atribuții de constatare și sancționare a anumitor contravenții prevăzute de Legea nr. 50/1991 doar pentru Primar/aparatul de specialitate al primarului, a altora atât pentru primar cât și pentru organele de control desemnate ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, iar a altora doar pentru organele de control ale Inspectoratului de Stat în Construcții, Curtea reține că aceste două Legi, nr.155/2010 și nr.50/1991, trebuie interpretate coroborat cu OUG nr.57/2019 – fără a fi permisă o interpretare a art. 157 alin.1 din OUG nr. 57/2019, contrară acestora”, explică avocatul sibian Alexandru Părăușanu.
Astfel, dispoziția primarului a fost considerată ilegală deoarece depășea limitele legale stabilite pentru atribuțiile poliției locale.
„Curtea a reținut în mod corect că din moment ce legea specială, nr.155/2010, de înființare și exercitare a atribuțiilor poliției locale, prin art.8 lit.e limitează calitatea polițiștilor locali la aceea de agent constatator în materia contravențiilor privind disciplina în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții, iar prin art.31 alin.1 lit k limitează tot la calitatea de agenți constatatori, împuternicirea pe care o pot primi polițiștii locali de la primar, rezultă că delegarea atribuțiilor primarului către polițiștii locali, reglementată de art. 157 alin.1 din Oug nr. 57/2019, nu se poate face decât în aceste limite”, mai arată avocatul sibian.
Cum afectează decizia activitatea poliției locale
Decizia Curții de Apel are implicații clare. Poliția Locală nu mai poate aplica amenzi în domeniul construcțiilor. Agenții pot doar să constate eventualele abateri și să le raporteze către autoritățile competente. Totodată, în loc ca polițiștii locali să aplice sancțiuni, acestea vor fi gestionate direct de către primar sau alte persoane desemnate conform legii. În același timp, cetățenii care au primit sancțiuni de la polițiștii locali în domeniul construcțiilor pot contesta aceste amenzi în instanță, iar șansele de anulare sunt mari.
„Hotărârea a subliniat că poliția locală nu a avut niciodată competența de a aplica sancțiuni contravenționale în domeniul construcțiilor. Aceasta poate doar să constate contravențiile și să înainteze procesele-verbale pentru sancționare către autoritățile competente. Acest aspect a fost subiectul unor mari dezbateri la nivelul instanțelor din Municipiul Sibiu, unde până acum s-a considerat majoritar că poliția locală ar putea aplica sancțiuni. În lumina acestei soluții, ne așteptăm ca practica la nivelul instanțelor din mun. Sibiu să se schimbe, iar soluțiile să fie favorabile celor care vor contesta în instanță procesele verbal de contravenție. De asemenea, vor exista modificări la nivelul practicii de aplicare a sancțiunilor de către autorități, respectiv în viitor sancțiunile în domeniul construcțiilor – care cad în atribuțiilor primarului – vor fi date direct de către acesta sau de către șeful compartimentului de amenajare a teritoriului și urbansim, așa cum ar fi fost firesc”, spune avocatul Alexandru Părăușanu.
Avocatul Alexandru Părăușanu, avocat în Baroul Sibiu și avocat coordonator al Ghindăoanu & Părăușanu – Societate Civilă de Avocați, a reprezentat cu succes reclamanții în acest caz, el fiind persoana care a obținut soluția amintită anterior.