Adăpostul pentru câini din Mârșa găzduiește, în prezent, în jur de 20 de patrupezi. Denumit „adăpostul groazei”, locul a fost vizat de controale, în ultimele zile, din cauza condițiilor insalubre și a lipsei unor dotări esențiale. Deși autoritățile susțin că sunt respectate normele minime legale, realitatea descrisă de cei care au vizitat adăpostul este sumbră.
Adăpostul de câini din Mârșa găzduiește, în prezent, în jur de douăzeci de patrupezi. Câinii sunt ținuți în încăperile din clădirea insalubră fără a se face un anumit triaj, pe podele murdare și fără apă de băut proaspătă. Pentru a asigura bunăstarea câinilor fără stăpân și pentru a respecta standardele impuse de legislație, adăposturile pentru câini trebuie să respecte o serie de condiții stricte. Aceste norme vizează cazarea animalelor, spațiile pentru intervenții medicale, controlul bolilor, hrănirea și curățenia, precum și vehiculele pentru transport.
Probleme la adăpostul de câini din Mârșa
Rovin Popa a sesizat autoritățile după o vizită la adăpostul de câini din Mârșa, acolo unde a avut un șoc când a văzut cum erau cazați patrupezii. Animalele sunt ținute fără o carantinare adecvată, în spații murdare, fără apă potabilă permanentă. „Legea spune că acei căței trebuie ținuți în anumite condiții. Eu nu am o problemă că acei căței au fost luați de pe stradă, e un lucru foarte bun. Dar trebuie să ne asigurăm că au condiții normale și legale de trai. Nu poți să îi bagi pe toți în același loc, nu îi poți pune cu căței care au parvoviroză să riști să îi infectezi pe toți. Dacă intră într-un focar, vor muri toți. Nimic din ce spune legea nu se aplică acolo!”, a precizat sibianul, care spune că animalele nou aduse nu sunt carantinate pentru a evita răspândirea anumitor boli.
Situația a fost agravată de temperaturile scăzute din ultimele săptămâni, când apa din bolurile câinilor a înghețat, iar clădirea, lipsită de geamuri, a devenit imposibil de încălzit. Ca măsură temporară, Primăria Avrig a pus folii de plastic pe ferestre, însă este nevoie de investiții serioase pentru condiții mai bune.
„Am făcut sesizare la DSV și la Poliția Animalelor și au făcut controale. Am făcut sesizare și la Primăria din Avrig. Am primit tot felul de răspunsuri, dar nimic constructiv. Nu mă interesează să dea cineva amenzi, ci îmi doresc ca situația să se rezolve cât mai repede, iar câinii să aibă condiții normale de trai. Legea spune că nu e obligatoriu să le asigure căldură, dar măcar să aibă o temperatură de peste 0 grade, să nu le înghețe apa. Ar putea face ceva în clădirea aia, dar trebuie investit serios. Pe mine mă interesează ca acei căței să nu mai moară, să nu mai fie focare de parvoviroză. Din ce îmi spun medicii veterinari, acest virus rămâne pe sol timp de doi ani. Ori ei dacă nu au apă acolo, cum curăță dejecțiile animalelor?”, a adăugat Rovin Popa.
Sibianul a adoptat nouă pui de câine din adăpost, însă trei dintre ei au murit din cauza parvovirozei, un virus periculos care poate persista pe sol timp de doi ani, potrivit medicilor veterinari.
DSV nu a găsit nimic necorespunzător. „Este asigurat minimul de condiții”
Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Sibiu a efectuat un control la adăpost, dar nu a aplicat sancțiuni, considerând că sunt respectate condițiile minime cerute de lege. „La data controlului, câinii aveau mâncare și apă. Au fost puse folii de plastic pentru a evita frigul, iar reprezentanții adăpostului s-au angajat să cumpere un boiler pentru o sursă permanentă de apă”, a declarat Șerban Țichindelean, directorul DSV Sibiu.
Acesta a explicat că normele legale nu impun surse de căldură, ci doar ca spațiile să fie acoperite și câinii să fie cazați în funcție de talie, sex și stare de sănătate. „Normele în vigoare nu prevăd surse de căldură. Este prevăzut ca spațiul să fie acoperit, câinii să fie puși în boxe după greutate, iar cei nou intrați să fie izolați. La momentul controlului, erau puși paleți cu paie în locul unde stăteau câinii. Este asigurat un minim de condiții raportat la legislația prevăzută. Nu am fost informat cu privire la sancțiuni. În continuare vom supraveghea, cu o frecvență mai mare, adăpostul, urmărind să se asigure toate condițiile actelor normative pe care sunt obligați să le respecte. Obiectivul în cauză este autorizat de DSV”, a precizat Șerban Țichindelean, directorul instituției.
Potrivit Ordonanței de Urgență 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, un element cheie pentru reducerea stresului și prevenirea bolilor este separarea câinilor aduși la adăpost în funcție de starea de sănătate, vârstă, sex și grad de agresivitate. Sistemele de ventilație, încălzire și drenaj sunt obligatorii, iar deșeurile trebuie gestionate corespunzător. Adăposturile trebuie să ofere apă potabilă permanentă, vase curate și dezinfectate, precum și culcușuri adecvate. Legea mai arată că, în cazul în care spațiile nu sunt încălzite, „se pun obligatoriu scânduri pentru odihnă și culcușuri, iar pentru culcușurile câinilor tineri, se vor folosi pături, prosoape, cutii de carton, care pot fi dezinfectate ușor”. De asemenea, este esențial ca personalul să beneficieze de suficient spațiu pentru a lucra în condiții optime, iar activitățile de adopție să se desfășoare într-un mediu corespunzător. Pentru intervențiile veterinare, sunt necesare săli dotate conform normelor, inclusiv pentru sterilizări și eutanasiere. Fiecare câine trebuie să fie examinat zilnic de un medic veterinar sau de un tehnician calificat. În plus, personalul trebuie instruit să recunoască semnele bolilor și să le raporteze prompt.