Managerul Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituță, a explicat de ce este important să fie reluate cercetările arheologice la Biserica Evanghelică, inclusiv deshumarea mormântului lui Brukenthal. (DETALII AICI)
În schimb, primpreotul Bisericii Evanghelice, Kilian Doerr, spune că decizia va fi luată de consiliu, însă acesta expune motivele pentru care deshumare nu ar trebui făcută acum. „Baronul Samuel von Brukenthal este înmormântat în Biserica Evanghelică din Sibiu. Este singurul mormânt care nu a fost golit acum 150 de ani. Alte personalități importante, care erau înmormântate acolo, au fost deshumate și transferate în Cimitirul Municipal. De mai bine de zece ani, am renovat biserica în mai multe etape. În timpul lucrărilor, studiul arheologic s-a extins, iar mormântul baronului a fost identificat fără dubii. Este o criptă intactă, construită din cărămidă”, a declarat primpreotul Bisericii Evanghelice, Kilian Doerr.
„Nu dorim să profanăm mormântul”
În timpul cercetărilor arheologice desfășurate în Biserica Evanghelică în urmă cu câțiva ani, s-a hotărât ca mormântul lui Brukenthal să rămână neatins. Primpreotul consideră că argumentele prezentate de Muzeul Brukenthal nu justifică deshumarea, deoarece simpla curiozitate nu reprezintă un temei suficient de solid.
„Am decis să nu deschidem această criptă deoarece nu dorim să profanăm un mormânt. Deschiderea necesita implicarea mai multor specialiști, costuri ridicate și mult timp. În plus, nu vedem un motiv suficient de întemeiat pentru a justifica acest demers. Dacă ar fi existat o urgență, cum ar fi investigarea unei crime sau alt motiv stringent, poate ar fi fost altceva. Dar să deschidem mormântul doar din curiozitate, pentru a vedea niște haine sau alte artefacte, nu ni se pare justificat. Ce am face cu ele după aceea? Baronul a fost înmormântat acolo cu scopul odihnei veșnice, iar argumentele actuale nu sunt suficient de puternice pentru a ne determina să redeschidem șantierul”, a declarat Kilian Doerr.
Acesta consideră că ar rămâne o oportunitate pentru viitoarele generații de arheologi. „Dorim să lăsăm această oportunitate generațiilor viitoare de arheologi. Sunt mai multe motive pentru care am hotărât să nu permitem acest lucru. Experiența din trecut ne-a arătat cum pot fi tratate astfel de cazuri. Alte morminte au fost deshumate în 2005. Osemintele au fost analizate, dar modul în care au fost manipulate și transportate, inclusiv cu camionul, nu a fost conform cu respectul pe care îl considerăm necesar”, a spus primpreotul Bisericii Evanghelice, Kilian Doerr.
Citește și: Mormântul lui Brukenthal, sub lupă. Baronul va fi deshumat
„Rolul nostru este de a proteja integritatea”
Primpreotul Bisericii Evanghelice spune că deshumarea mormântului ar trebui realizată în condiții optime. „Deschiderea unui mormânt trebuie să fie făcută în condiții potrivite, cu respect, iar noi suntem totuși o biserică. Rolul nostru este de a proteja memoria și integritatea celor înmormântați aici, inclusiv a baronului Brukenthal. În multe biserici din lume, cum ar fi în Danemarca, regii sunt înmormântați, dar nimeni nu vine acum să deschidă mormintele doar pentru a vedea ce este acolo”, a mai spus Primpreotul Bisericii Evanghelice.
Concluzia: „Nu putem da curs”
În contextul discuțiilor privind deshumarea baronului Samuel von Brukenthal, primpreotul Bisericii Evanghelice din Sibiu a subliniat colaborarea de lungă durată cu Muzeul Brukenthal și planurile comune de promovare a patrimoniului istoric, dar a evidențiat și motivele pentru care consiliul bisericii a decis să nu aprobe deschiderea mormântului baronului.
„Am primit o cerere scrisă din partea Muzeului Brukenthal. Colaborarea noastră cu muzeul este una bună și avem în plan să realizăm o expoziție în podul bisericii despre istoria lăcașului, incluzând obiectele găsite în timpul renovărilor. Totuși, nu dorim să expunem hainele baronului Brukenthal sau să deschidem mormântul. Hotărârile legate de astfel de subiecte sunt luate de consiliul nostru, iar acesta a decis că nu putem da curs acestei inițiative. Sunt multe alte lucruri de făcut, iar deschiderea mormântului nu ar aduce un beneficiu real în acest moment. Cercetarea arheologică s-a încheiat deja, iar decizia a fost să lăsăm mormântul intact”, a declarat primpreotul Bisericii Evanghelice, Kilian Doerr .