Cei mai influenți oameni din lume, întrunire importantă în Elveția

Negocierile, dereglementările şi ameninţările la adresa comerţului global sunt aşteptate să domine conversaţiile între executivii care se reunesc în Davos săptămâna aceasta, pe măsură ce revenirea lui Donald Trump la Casa Albă schimbă atenţia liderilor de afaceri, scrie zf.ro, care citează FT.

Mulţi dintre executivii de top care urmează să călătorească în Alpii Elveţieni pentru întâlnirea anuală a factorilor de decizie globali de la Forumul Economic Mondial vor participa mai întâi la evenimentele din Washington pentru a marca inaugurarea lui Trump, luni, scrie Mediafax.

Preşedintele american în funcţie, care urmează să se adreseze reuniunii de la Davos mai târziu în această săptămână prin legătură video, a promis să semneze zeci de ordine executive imediat ce va prelua mandatul, inclusiv măsuri pentru creşterea producţiei de energie din SUA şi reducerea birocraţiei.

„Totul se rezumă la creştere”, a spus Simon Freakley, directorul executiv al firmei de consultanţă AlixPartners. „Fiecare investitor se închină la altarul creşterii, fiecare CEO serveşte acest altar şi se gândeşte cum să genereze creştere în acest mediu.”

Perspectiva administraţiei Trump a sporit optimismul corporativ în SUA, unde economia depăşeşte deja majoritatea celorlalte regiuni ale lumii, iar pieţele bursiere sunt aproape de maxime istorice. Un sondaj realizat de Forumul Economic Mondial, la care au participat 900 de experţi din mediul academic, de afaceri şi guvernamental, a arătat o scădere accentuată a percepţiei riscurilor de recesiune economică sau inflaţie în creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, impactul potenţial al tarifelor comerciale promise de Trump a devenit o mare sursă de îngrijorare. Sondajul a arătat că „confruntarea geoeconomică” este acum considerată unul dintre cele mai mari riscuri pentru următorii doi ani.

„Mă aştept ca Forumul Economic Mondial să fie dominat de incertitudinea geopolitică”, a spus Christian Klein, directorul executiv al companiei germane de software SAP. „Pe măsură ce navigăm prin provocările şi oportunităţile anului 2025, ajustarea la noile politici de reglementare va fi, de asemenea, o prioritate de vârf.”

Jim Rowan, director executiv al Volvo Cars, care este deţinută majoritar de producătorul auto chinez Geely, a spus că lumea a devenit „mai turbulentă şi mai complexă”. El a identificat perturbările cauzate de tensiunile comerciale, precum şi necesitatea decarbonizării şi livrării promisiunilor privind inteligenţa artificială.

Huw van Steenis, vicepreşedinte la firma de consultanţă Oliver Wyman, a declarat că participanţii la Davos „rareori au fost atât de divizaţi în ceea ce priveşte perspectivele lor de investiţii”.

„Printre finanţiştii americani, există o naraţiune comună despre spiritul animalic şi impulsul pentru tranzacţii”, a spus el. „Dacă noua administraţie Trump va amplifica excepţionalismul american şi divergenţa faţă de Europa şi China este pe buzele tuturor.”

Pe măsură ce lumea se pregăteşte pentru al doilea mandat al lui Trump, participanţii obişnuiţi la Davos se aşteaptă să vadă o schimbare de ton, în ciuda unui program oficial plin de sesiuni pe teme variind de la tehnologie curată la utilizarea apei şi drepturile LGBTQI+. Ceremonia de depunere a jurământului lui Trump este programată să coincidă cu evenimentul de deschidere de la Davos, luni: un concert menit să evidenţieze ameninţările care planează asupra gheţarilor din Antarctica.

„Ne aşteptăm la o reajustare a agendei de la Davos anul acesta, deoarece, în cele din urmă, directorii generali vor să obţină rezultate”, a spus Christoph Schweizer, directorul executiv global al Boston Consulting Group. Priorităţile de top, a spus el, vor fi productivitatea, generarea de beneficii din inteligenţa artificială şi pregătirea pentru o creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii.

Ultima oră