De vorbă cu un consilier parental din Sibiu. Cum ne creștem copiii cu blândețe: „Copiii pedepsiți și neglijați devin adulți disociați”

Educația cu blândețe este mai mult decât o tehnică de parenting. Este un mod de a trăi și de a interacționa cu copiii, bazat pe respect, empatie și conexiune autentică. În timp ce metodele tradiționale pun accent pe control, pedepse sau recompense, o tehnică modernă, bazată pe blândețe, îi oferă copilului un spațiu sigur unde poate să își exprime emoțiile fără teama că va fi judecat. Rolul unui consilier parental devine crucial deoarece poate oferi sprijin și acces la instrumente concrete pentru a naviga provocările parentingului modern. Cristiana Cazan lucrează cu copii și părinți din Sibiu și ajută la formarea unei societăți mai sănătoase și empatice.

Cristiana Cazan s-a născut la Botoșani, iar de șase ani numește Sibiul „acasă”. Aici a găsit inspirația și resursele necesare pentru a deveni consilier parental. „Drumul meu a început cu mine,” spune Cristiana. A făcut mai bine de doi ani psihoterapie pentru a-și înțelege propriile traume și pentru a dezvolta maturitatea emoțională necesară în relația cu ceilalți. „Am făcut psihoterapie cu un psihoterapeut de excepție din Sibiu, Adrian Bratu, ghidată fiind cu multă iubire de către soțul meu. Până atunci eram și eu ca mulți alții – imatură emoțional. Procesul terapeutic a fost o adevărată revelație pentru mine pentru că am suferit foarte multe abuzuri în copilărie și am avut de conștientizat traumele prin care am trecut, dându-le spațiul necesar pentru a le putea simți și a le putea conține, într-un final, acceptându-le și îmbrățișându-le. Este greu să fii autentic într-o societate toxică pentru că există, din păcate, foarte multă judecată și imaturitate emoțională”, adaugă Cristiana.

De vorbă cu un consilier parental din Sibiu. Cum ne creștem copiii cu blândețe: „Copiii pedepsiți și neglijați devin adulți disociați”

Consilier parental pasionat de educația copiilor

Cristiana a fost dintotdeauna fascinată de copii. De la vârsta de 15 ani, a început să lucreze cu cei mici, ca bonă, pedagog și asistent de învățător în școli și centre de plasament. Aceste experiențe au fost esențiale în formarea ei. „Am avut împliniri enorme, dar și provocări care au dus la o evoluție a mea fantastică. Cine lucrează alături de copiii abandonați știe la ce mă refer și a fost greu tocmai pentru că m-am regăsit pe mine în acei copii. Prin Asociația de Poveste, am ajuns să fac și ArtTerapie, la centrul Farbenlicht, unde am cunoscut-o pe Kristina Rațiu Demuth, o femeie profundă care m-a ajutat să îmi duc procesul terapeutic la un alt nivel”, spune Cristiana.

Deși avea deja o diplomă de la Facultatea de Litere și Arte, Cristiana a decis să urmeze o nouă facultate, cea de Științe Socio-Umane, și numeroase cursuri de educație parentală. În urmă cu doi ani și jumătate, a deschis EduKids&Parenting, un centru dedicat dezvoltării emoționale a copiilor și consilierii parentale, fiind motivată de statisticile alarmate legate de anxietatea în rândul copiilor și adolescenților din România.

„Am lucrat foarte mult cu mine, am învățat și învăț în continuare să fiu clară în gândire și în simțire, iar, mai apoi, m-am simțit pregătită să încep proiectul meu de suflet, EduKids&Parenting. Citisem la un moment dat un studiu care arăta că anxietatea în România prezintă statistici îngrijorătoare în rândul copiilor și tinerilor. Aproape un copil din trei a avut tulburări anxioase. Tentativele de suicid, la fel. Sunt într-o creștere alarmantă. Este clar că ceva nu funcționează! Și, uite așa, am decis să deschid în urmă cu aproximativ 2 ani și jumătate un centru pentru copii, în care desfășuram activități de dezvoltare emoțională și ofeream, de asemenea, și consiliere parentală părinților, atât individual, cât și în grup. Am avut împliniri uimitoare și rezultate pe măsură. Este minunat atunci când oamenii sunt deschiși și sunt dispuși să investească timp pentru a crea o relație sănătoasă cu copiii lor! Prin meseria aceasta de consilier parental, ajut părinții să-și redescopere superputerile. Îi ghidez spre a crea un atașament sănătos cu copiii lor. Am muncit și am învățat foarte mult ca să ajung până aici, iar învățarea în acest domeniu nu se termină niciodată. Majoritatea dintre noi ne iubim copiii, însă depinde foarte mult de felul în care ne arătăm iubirea, în așa fel încât ei să înțeleagă mesajul transmis. Contează cum iubim, ce spunem, ce facem, cum facem, disponibilitatea noastră fizică, emoțională și mentală”, povestește Cristiana.

Cristiana a ales să devină consilier parental încă dinainte să aibă propriul copil. „Dacă mă întrebi de ce, ți-aș răspunde foarte sincer că: din frică. Pentru că nu voiam să fac greșelile părinților mei. Acest lucru nu înseamnă că îi învinovățesc. Nici pe departe. Ei au făcut ce au știut la acel moment. Anul trecut, când l-am născut pe Victor, lumea noastră s-a schimbat și a adus o claritate și mai mare în viața mea. Simt o recunoștință extrem de mare în fața Lui Dumnezeu pentru că mi-a făcut un parcurs al vieții atât de interesant și de profund”. Acum, de când s-a născut fiul ei, pentru a se putea dedica complet creșterii lui, Cristiana a pus pe pauză proiectul EduKids&Parenting, însă continuă să ofere ghidaj părinților.

„Satul de Atașament”, un grup de sprijin pentru părinți, bunici, bone și educatori

Un alt proiect important al Cristianei este grupul de WhatsApp „Satul de Atașament”, o comunitate virtuală care reunește părinți, educatori și bunici din Sibiu, dar și din țară și străinătate. Grupul abordează teme esențiale precum reglarea emoțiilor, conectarea profundă cu copiii, gestionarea conflictelor și impactul tehnologiei asupra celor mici.

„Grupul se adresează oricărui îngrijitor de copii: mame, tați, bunici, bone, educatori, profesori și chiar și persoanelor care încă nu au copii, dar își doresc să învețe <<meseria de părinte>> dinainte, așa cum am făcut-o și eu. Poți fi de oriunde din țară și nu numai. Avem membri chiar și din afara țării, ceea ce mă bucură enorm. Oamenii ne pot găsi ușor, de oriunde, pe pagina oficială de Facebook, Cristiana Cazan. Acolo am postat și link-ul cu invitația pe grup. Temele pe care le discutăm în grup sunt cele care vizează educația noastră, a părinților și, desigur, și educația copiilor. Încurajez părinții să-și dea voie să fie vulnerabili, să simtă tot ceea ce simt. Numai prin autenticitate ne putem conecta în profunzime. Încurajez părinții să pună întrebări despre reglarea propriilor emoții, atașament, stimă de sine, pericolul major la care sunt expuși copiii acum, și anume, tehnologia. Discutăm despre conectarea profundă, limite, responsabilitate, gestionarea conflictelor, cum să facem echipă împreună cu celălalt părinte și orice alte gânduri sau neclarități legate de propria persoană sau de copii. Să nu uităm și de faptul că la baza unei educații sănătoase stă un cuplu sănătos”, spune consilierul parental.

Cristiana a creat și un kit de reglare emoțională destinat copiilor între 0 și 10 ani, un instrument bazat pe cele mai recente teorii științifice. Și-ar dori din suflet ca toate aceste resurse să fie disponibile inclusiv în grădinițe și școli pentru ca toți copiii să beneficieze de ele.

De vorbă cu un consilier parental din Sibiu. Cum ne creștem copiii cu blândețe: „Copiii pedepsiți și neglijați devin adulți disociați”

„Educația tradițională dezvoltă viitori adulți imaturi emoțional”

Cristiana explică inclusiv diferențele fundamentale dintre educația tradițională și cea făcută cu blândețe. În timp ce una se bazează pe control, recompense și pedepse, cealaltă are la bază siguranță și iubire necondiționată.

„Educația cu blândețe este, cred eu, ceea ce avem cu toții nevoie. Majoritatea dintre noi am trăit cu părinți fie permisivi, fie autoritari. Educația cu blândețe este, pentru mine,  un tip de educație care îi oferă copilului un spațiu sigur pentru a simți toate emoțiile, educația cu blândețe oferă copilului siguranță și iubire necondiționată, indiferent de comportament. Este lipsită de recompense și pedepse. Părinții învață să disciplineze fără forță, cu ajutorul conexiunii. Spre deosebire de metodele tradiționale de educație, unde se rușinează des copilul pentru anumite comportamente, educația cu blândețe îndeamnă copilul spre conștientizare de sine. Educația cu blândețe este despre compasiune față de sine, despre reconectarea cu sine, despre grijă, empatie și respect. Este despre asumare. Ne asumăm rolul de părinți, stabilim limite clare, dar contează enorm felul în care o facem. În educația tradițională se folosește des expresia: <<Faci așa pentru că așa am spus eu!>> Ei, bine, aici, în educația cu blândețe, mai întâi de toate ne conectăm cu copilul. Corp la corp, minte la minte, suflet la suflet. Stabilim limite cu fermitate însoțite de empatie. Respectăm copilul. Învățați din toate timpurile au observat că între percepție și acțiune există un moment în care avem posibilitatea de a alege să nu ne lăsăm influențați de răspunsul emoțional automat. Observând toate acestea, putem alege conștient cum să reacționăm în orice situație. Aici lucrez mult cu părinții și chiar și cu mine. Educația tradițională, deși se crede că pregătește copiii pentru viață, în realitate, dezvoltă viitori adulți imaturi emoțional. Copiii care sunt crescuți prin metode tradiționale sunt fie obedienți, fie răzvrătiți. Copiii care sunt comparați, pedepsiți, recompensați, etichetați negativ, neglijați, abuzați fizic, verbal sau emoțional sunt viitori adulți disociați.

Hai să ne gândim numai la câți prieteni avem care nu știu să pună limite, care sunt workaholici, care sunt mereu disponibili și nu știu să spună și <<Nu>>, care caută obsesiv acceptarea celorlalți, care au o stimă de sine scăzută, dar o imagine de sine crescută, care sunt impulsivi, dependenți de sex, anxioși, depresivi, care au multe conflicte în familie și nu știu cum să le gestioneze, care fumează, care beau, care, poate, se droghează, care nu știu să conțină emoțiile puternice pe care le simt, care sunt în relații abuzive. De ce oare? Adevărul este că suntem o societate cu foarte multe dependențe, iar antidotul dependenței este întotdeauna conexiunea. Câți dintre noi suntem cu adevărat încrezători, autentici, intuitivi, ancorați în valori sănătoase? Câți dintre noi putem sta cu emoțiile noastre și să le conținem? Câți dintre noi știm să iubim sănătos, să impunem limite fără teama de respingere, să apreciem, să gestionăm corect un conflict, să nu judecăm? Educația tradițională pune accent pe a preda. Adultul învață copilul lucruri, iar copilul primește informații în mod pasiv. Educația cu blândețe dă șansa copilului să gândească, să se dezvolte armonios atât mental, cât și emoțional”, consideră Cristiana.

Cristiana subliniază importanța dezvoltării emoționale încă din primii ani de viață, când creierul copilului formează cele mai multe conexiuni. „Educația începe încă de când copilul este în pântecele mamei. S-au făcut numeroase studii științifice pe această temă și se știe faptul că în primii trei ani, creierul copilului are de două ori mai multe sinapse decât va avea în perioada adultă. Este impresionant cât de multe conexiuni se fac în această perioadă, de aceea, în consilierea parentală vorbesc des despre integrarea celor două emisfere ale creierului. Emisfera dreaptă este cea care răspunde emoțional, intuitiv. Este leagănul inconștientului, cum spune Freud și emisfera stângă este reprezentată de logică, concepte complexe. În momentul în care copilul se simte furios, de exemplu, emisfera stângă este complet închisă. Ca să-ți poți ajuta copilul și să îl înveți ceva, mai întâi trebuie să te conectezi emoțional cu el. Este crucial să ne educăm copiii cu blândețe pentru că astfel, ei vor ajunge adulți integri, stabili, maturi mental și emoțional, competenți și empatici”.

De vorbă cu un consilier parental din Sibiu. Cum ne creștem copiii cu blândețe: „Copiii pedepsiți și neglijați devin adulți disociați”

Educația cu blândețe, cheia spre o societate echilibrată

Cristiana Cazan este convinsă că educația cu blândețe este soluția pentru a forma o societate mai echilibrată. „Promovez trei idei mari pe care le-am preluat și eu, la rândul meu, de la Laura Markham, psiholog clinician. În primul rând, ne conectăm cu noi, ne liniștim propriile impulsuri, apoi ne conectăm profund cu copilul nostru și nu în ultimul rând, disciplinăm, nu controlăm”.

Grupul de WhatsApp creat de Cristiana se bazează pe aceste trei idei colosale, astfel că orice îngrijitor de copii, educatori, profesori și cei care au în plan să devină părinți, sunt invitați să se alăture cu inima deschisă.

Ultima oră