Spitalul General Căi Ferate (CF) din Sibiu va fi modernizat și extins. Noua clădire va fi construită pe opt niveluri și vor apărea noi specialități. Investiția va costa 45 milioane de euro, iar Primăria ar urma să asigure o co-finanțare de 1,2 milioane de lei.
Clădirea impresionantă care găzduiește Spitalul CF a fost construită în anul 1903, proiectată inițial ca vilă pentru comerciantul Julius Misselbacher. Ulterior, ea a fost transformată în sanatoriu, iar în 1956 a devenit unul dintre cele mai importante spitale din rețeaua Ministerului Transporturilor. De-a lungul anilor, clădirea a fost supusă modificărilor, unele dintre ele necorespunzătoare, care au deteriorat aspectul și funcționalitatea inițială a acesteia.
Citește și: Schimbarea la față a Spitalului CF din Sibiu. Modernizare completă
Modernizări și extinderi la Spitalul CF. Manager: „Va corespunde standardelor secolului 21”
Clădirea anexă clădirii monument, realizată în anii 1950, nu prezintă valoare arhitecturală, este nefuncțională, iar prin poziția sa obturează imaginea corpului principal privită din strada Independenței. Aceasta ar urma să fie demolată, iar în locul ei să apară o clădire modernă dispusă pe 8 niveluri, multe dintre ele în subteran.
„Clădirea unde ne aflăm astăzi se va demola, iar în locul ei se va construi alta cu 8 niveluri, trei dintre ele în subteran, unde sunt prevăzute buncăr, parcare și laborator imagistică. De asemenea, se va construi un corp de clădire care va face legătura între corpul nou și cel vechi, unde vor fi prevăzute lifturi pentru pacienți. (…) Sunt prevăzute lifturi exterioare, fiindcă nu se pot monta lifturi interioare în clădirea veche fără sa fie modificată structura de rezistență. Aceasta a fost ce mai buna varianta. Vor fi pasarele ca la aeroport cu legătură directă intre cele doua clădiri. Vom face și o cameră de primiri urgențe (CPU). (…) Vrem să construim o clădire nouă care să corespundă standardelor secolului 21. Acest proiect, care a fost înregistrat la Ministerul Fondurilor Europene, a primit aviz favorabil din partea Ministerului Sănătății. Lucrăm la el de 2 ani și jumătate. (…) Pentru acest proiect de 45 milioane de euro avem nevoie de o co-finanțare de 1,2 milioane de lei, bani pe care doamna primar Astrid Fodor ne-a spus că îi va asigura din fondurile primăriei”, a precizat Ștefania Șerban, managerul Spitalului CF în cadrul unei conferințe de presă.
Manager: „Putem fi o alternativă Spitalului Județean”
Managerul Spitalului CF spune că unitatea medicală va fi o alternativă la Spitalul Județean. Serviciile medicale se vor extinde. „Avem chirurgie generală, oncologică, vasculară și plastică, urologie, ginecologie, servicii de oftalmologie, la noi ce operează retina, ceea ce la Județean nu se facem. Avem dermatologie și ORL, de un an se fac și intervenții. Avem medicină internă, diabet, boli de nutriție, neurologie, cardiologie. Am extins plaja de servicii medicale. Avem și psihiatrie, psihologie, psihologie în transporturi, medicina muncii. Avem partea de imagistică, CT, mamograf, care vor intra în programul național de screening. Facem analize de laborator, am investit 800.000 de euro în laborator”, a precizat managerul Șerban.
Spitalul CF a fost, în anul 2023, spitalul din județ cu cea mai mare creștere a adresabilității pacienților față de anul 2022. Numărul pacienților a crescut de la 9.000 la 18.000. Din acest motiv, cât și datorită extinderii spitalului și transformarea lui în Municipal, va fi nevoie de angajări.
„Este foarte important să creștem numărul de angajați, deoarece a crescut adresabilitatea. Crescând adresabilitatea, asta duce implicit la nevoia de personal medical calificat. Am depus la Guvern un memorandum pentru încă 40 de locuri noi, de la brancardieri, infirmiere și medici. Un spital municipal nu se rezumă doar la medicină generală și internă. Am dezvoltat specialități noi ca să putem fi o alternativă Spitalului Județean”, a arătat managerul Ștefan Serban.
Odată cu finalizarea noului proiect, numărul paturilor de spital va crește de la 67 la 108. Dintre acestea, 100 vor fi destinate specializării continue, iar 8 pentru spitalizarea de zi.
Citește și: Spitalul CF Sibiu devine în sfârșit spital municipal