Zeci de comune ar putea dispărea de pe hartă ca urmare a unei reforme administrativ-teritoriale a României. Localitățile cu puțini locuitori ar putea fi alipite fie de comunele mai mari, fie de municipiile aflate în apropiere. Primarii din județul Sibiu spun că nu s-ar opune unei astfel de legi dacă cetățenii n-ar avea de suferit.
Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat, zilele trecute, înființarea unui grup de lucru pentru a elabora un proiect de lege privind o reformă administrativ-teritorială a României. De asemenea, USR a depus încă din toamnă un proiect în Parlament care prevede ca orașele să nu aibă mai puțin de 20.000 de locuitori, iar comunele mai puțin de 3.000 de locuitori.
Proiectul de lege al social-democraților ar urma să fie gata în următoarele șase luni, urmând să fi discutat în coaliție, iar apoi votat în Parlament. Până atunci, primarii din județul Sibiu, ai căror comune ar putea fi vizate, se întreabă cum vor fi afectați cetățenii lor.
Proiect cu impact major asupra comunelor mici din Sibiu
Conform inițiativei, comunele cu o populație sub 3.000 de locuitori ar putea fi alipite altor UAT-uri, fie municipii, fie comune mai mari. Primarul comunei Poplaca, care are în prezent puțin peste 1.800 de locuitori, afirmă că, deși nu s-ar opune unei eventuale alipiri, principalele preocupări rămân diferențele de taxe și impozite între mediul rural și urban.
„Nu știu dacă e vorba să ne alipim municipiului Sibiu, dar dacă e obligatoriu, dacă e lege, nu ne opunem. Singurul factor ar fi cel legat de impozite și taxe. Nu va mai fi impozitul cum e pe rural, la urban. Și atunci noi ne gândim la varianta să ne alipim de o altă comună, pentru că, vă dați seama, o alipire la municipiu, la zona 0, la zona 1, ar însemna ca taxele și impozitele oamenilor să se dubleze. Eu cred că este totuși devreme să discutăm, vom vedea când va fi. Dar, dacă este lege, noi nu ne vom opune. În prezent avem 1.817 locuitori în comună”, a precizat Vasile Budin, primarul comunei Poplaca.
Primar: „Încercăm să ținem de identitatea noastră”
Valentin Ristea, edilul din Șura Mică, unde locuiesc 3.600 de persoane, este mai optimist. Comuna este în plină dezvoltare și, conform acestuia, nu ar fi vizată de reformă. Totuși, Ristea subliniază importanța unei abordări mai bine fundamentate.
„Încercăm să ținem de identitatea noastră, și administrativă, printre altele, de identitatea culturală, turistică și toate aceste laturi. Trebuie să ținem de ele. Noi suntem la 3.600 de locuitori, suntem în plină dezvoltare, avem aprobate foarte multe PUZ-uri ca unități locative, deci depășim 6-7 mii locuitori. Avem deci 3.600 de locuitori, dar ca unități locative depășim acest număr. Nu ne facem griji, noi lucrăm și pentru PUG acum, care prevede zone de extindere intravilan, deci nu cred că s-ar putea să fim vizați. Eu consider că este o problemă care ar trebui mai aprofundată pe bază de consorții administrative, ar trebui lucrat altfel. Nicio primărie nu își poate permite un arhitect, ar fi nevoie de un consorțiu și 3 comune să aibă același arhitect, e nevoie de un cadru legislativ mai suplu pe partea de administrație publică. Acolo cred că sunt probleme, inclusiv la reforma administrativă care se cam lasă așteptată. Nu avem pârghii. Vrem să ne dezvoltăm capitalist, repede pe piață și lucrăm cu structuri foarte birocratice, ca să nu le zic comuniste, până în măduvă, și este foarte greu. Dar încercăm să facem față. Eu nu îmi fac totuși probleme din punct de vedere al identității, nu este cazul, căci depășim 3.000 de locuitori. Eu gândesc că aceasta este totuși o chestiune de campanie electorală”, a precizat Valentin Ristea, primarul comunei Șura Mică.
„Pe mine, ca primar, nu m-ar afecta. Cetățeanul să fie mulțumit”
În comuna Dîrlos, primarul Ioan Lupu este preocupat de accesul cetățenilor la serviciile administrative. El susține că, dacă s-ar adopta o astfel de lege, iar comuna ar fi alipită de municipiul Mediaș, cetățenii nu vor fi mulțumiți.
„Noi avem undeva la 3.600 de locuitori. Pe mine ca primar nu m-ar afecta o comasare, problema este să nu îi afecteze pe cetățeni, pentru că nu îi putem pune pe drumuri, să stea la cozi. La noi la Primărie vin azi și tot azi își rezolvă problema. De altfel, taxele s-ar alinia la municipiul Mediaș, ar fi taxe de oraș, nu de comună, ar fi mult mai mari. Au mai fost astfel de discuții, să vedem dacă se va aplica. În principiu, ar fi o economie dacă comunele mici ar fi alipite la comunele mai mari. Sunt multe discuții acum, așa că mai așteptăm, ne mai consultăm. Problema e ca cetățeanul să fie mulțumit de serviciul Primăriei. Un cetățean care are distanță mare să meargă până la Mediaș… este foarte greu. Noi avem avantajul că avem și serviciu de Evidența Populației, emitem buletine, oamenii le pot face fără probleme aici, nu mai fac drum la Mediaș, iar după 3 zile le și emitem. La noi cetățenii au avantaje și sunt mulțumiți de servicii”, a precizat Ioan Lupu, primarul comunei Dîrlos.
Reforma administrativă este văzută ca un pas necesar pentru modernizarea administrației publice. Politicienii de la centru susțin că astfel se va reuși eficientizarea administrațiilor locale și se vor reduce cheltuielile.