Tanti Cornelia din Rășinari gătește zilnic pentru 600 de copii. Pe chef Scărlătescu l-a dat gata cu ”scoica” rășinăreană

Cornelia Lungu, alături de colegele sale, prepară zilnic masa caldă pentru peste 600 de copii din grădinițele și școlile din Rășinari, în cadrul programului „Masă sănătoasă”.

În bucătăria Căminului Cultural din centrul comunei, Cornelia Lungu, alături de colegele sale, prepară masa caldă pentru 607 copii din grădinițele și școlile Rășinariului. Numărul mesenilor diferă de la o zi la alta, în funcție de prezență, ajungând până la 620.

„Astăzi avem supă de legume și piure cu friptură de mușchiuleț de pui. Este cea mai îndrăgită combinație”, spune doamna Cornelia în timp ce scoate din cuptor tava aburindă plină cu friptură.

Ea spune că activitatea începe zilnic la ora 5.00, când se curăță legumele și se pune ciorba la foc. Apoi, urmează felul doi.

„Întotdeauna folosim carne proaspătă pe care o cumpărăm de la un producător local. Și fructele le luăm tot din sat”.

Tanti Cornelia din Rășinari gătește zilnic pentru 600 de copii. Pe chef Scărlătescu l-a dat gata cu ”scoica” rășinăreană

Tanti Cornelia din Rășinari gătește zilnic pentru 600 de copii. Pe chef Scărlătescu l-a dat gata cu ”scoica” rășinăreană

Acesta este unul dintre secretele pe care bucătăresele din Rășinari le au atunci când gătesc pentru cei mici: evită carnea și semipreparatele congelate. „Când gătești pentru copii, dă pe răzătoare toate legumele din supă. Rădăcina de pătrunjel este esențială, iar aceasta, alături de morcov și țelină, vin rase și se combină foarte bine cu tăițeii. Și încă ceva: după ce fierbe, ceapa trebuie scoasă din supă”, mai spune doamna Cornelia care se apucă de umplut caserolele cu mâncare.

Rând pe rând, fix 1.214 recipiente cu mâncare proaspătă sunt umplute. Cele mai multe vor rămâne în Rășinari, iar aproape 100 sunt duse la școala din cătunul Prislop.

Programul guvernamental „Masă sănătoasă”, cel care a luat locul fostei „Mese calde”, asigură o finanțare de 15 lei pentru masa zilnică a fiecărui elev. La Rășinari, programul funcționează foarte bine, copiii savurând fiecare porție. „Avem și cazuri în care, pentru unii copii, masa de la școală este singura mâncare gătită pe care o consumă. Porțiile sunt suficiente, diverse, proaspete și sănătoase”, spune prof. Daniela Secu, directoarea Școlii Gimnaziale „Octavian Goga”.

Tanti Cornelia din Rășinari gătește zilnic pentru 600 de copii. Pe chef Scărlătescu l-a dat gata cu ”scoica” rășinăreană

În topul preferințelor copiilor se află supa de pui, ciorba de legume cu carne de pui, ciorba de fasole boabe cu afumătură, piureul de cartofi, spanacul cu ochiuri, orezul cu legume, friptura de porc împănată cu morcov. „Nu dăm copiilor prăjeli. Carnea este fiartă sau preparată la cuptor. Este important să mănânce cât mai sănătos, iar la desert le dăm fructe de sezon. Acum au portocale, mandarine sau banane, însă toamna primesc mere proaspete, de Rășinari”.

Cornelia Lungu este recunoscătoare pentru cele două fiice ale sale care, la rândul lor, i-au îmbogățit familia cu cinci nepoți. „M-ați prins în penultima zi de activitate. Rămân în pensie, vreau să petrec cât mai mult timp cu nepoții. Aici, la bucătărie, rămâne o echipă minunată”.

Totuși, doamna Cornelia nu va dispărea complet din peisajul gastronomic al Rășinariului întrucât, alături de fiica sa Carmen, este sufletul, dar și gustul, „Zilei Vărzarului”, celebra plăcintă cu urdă și mărar căreia localnicii i-au dedicat un festival organizat de 1 iunie, taman de Ziua Copilului.

Tanti Cornelia din Rășinari gătește zilnic pentru 600 de copii. Pe chef Scărlătescu l-a dat gata cu ”scoica” rășinăreană

Ultima oră