La 15 ianuarie 2025, Parcul Sub Arini din Sibiu a găzduit un eveniment cultural-artistic dedicat împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, considerat „poetul nepereche” al literaturii române.
Manifestarea, organizată de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu și Asociațiunea ASTRA, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” și autoritățile locale, a reunit participanți din diverse medii culturale și educaționale.
Elevi de la mai multe licee din Sibiu au adus un omagiu poetului prin recitaluri de poezii. Printre instituțiile reprezentate s-au numărat Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național „Octavian Goga”, Școala Gimnazială „I. L. Caragiale” și Liceul Tehnologic „Independența”. Coordonatorii lor, profesori dedicați, au pregătit momente speciale care au impresionat publicul.
Evenimentul a inclus și momente artistice susținute de Fanfara Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și recitaluri ale actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.
Discursurile de deschidere au fost susținute de Prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA, și părintele Necula.
„Să mulțumim lui Dumnezeu că ne întâlnim și în acest an să îl omagiem pe <<poetul nepereche>> sau pe <<omul complet>> al românilor” a declarat Dumitru Acu, în deschiderea ceremoniei, în timp ce părintele Necula a evidențiat
„Cel pe care îl omagiem astăzi este fiul unui popor care aproape că l-a renegat tot timpul. Acum îl lăudăm pe Eminescu dar nu-l prea înghițim. Sunt pagini întregi din Eminescu pe care unii ar vrea să nu le mai citim niciodată sau să nu îl mai cităm niciodată ceea ce ar prinde bine inculturii naționale. La vremea de apologie fără subiecte în care trăim astăzi, cred că Eminescu dacă lua condeiul în mână, în vreo două editoriale ne limpezea pe toți” a completat părintele Constantin Necula în cadrul ceremoniei.
Manifestarea de la Sibiu a fost un prilej de celebrare a valorii poetului Mihai Eminescu și de reafirmare a rolului culturii în viața comunității locale.