De vorbă cu sibienii de ziua lui Eminescu. Unii au recitat poezii, alții nu știau ce sărbătorim pe 15 ianuarie (video)

Pe 15 ianuarie se sărbătorește aniversarea lui Mihai Eminescu, marcând anul acesta 175 de ani de la nașterea celui mai cunoscut poet român. Tot în această zi, este celebrată și Ziua Culturii Naționale. Unii sibieni au fost conștienți de importanța acestei date și au recitat versuri din poeziile sale, însă mulți nu au cunoscut semnificația zilei.

play-sharp-fill
Întrebați, sibienii au știut ce reprezintă ziua de 15 ianuarie și în special cei trecuți de a două tinerețe. Alexiu Tatu, fostul director al Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale, se îndrepta spre manifestarea dedicată poetului, din Parcul Sub Arini.

„Astăzi se împlinesc 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și merg acum la statuia lui Mihai Eminescu în Parcul Sub Arini pentru că la 175 de ani se cuvine să ne întâlnim cu poetul nostru care ne-a încântat copilăria și toată viața. Pentru mine, reprezintă tot ce înseamnă poezie, tot ce înseamnă filosofie și literatură română și universală”, a spus Alexiu Tatu, fostul director al Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale.

„Trecut-au anii ca nori lungi pe șesuri
Și niciodată n-or să vie iară,
Căci nu mă-ncântă azi cum mă mișcară
Povești și doine, ghicitori, eresuri”, a recitat Alexiu Tatu din poezia „Trecut-au anii…”.

„Se sărbătorește mai mult pe Tik Tok”

Un alt sibian, Lică, știa semnificația zilei de 15 ianuarie și a recitat câteva versuri din Scrisoarea a III-a. „Este o zi foarte importantă din punct de vedere cultural, Eminescu fiind unul dintre cei mai mari poeți din țară, fiind și totodată mare patriot. Este o zi deosebită, dar văd că nu se prea bagă în seamă. Se sărbătorește mai mult pe internet și pe Tik Tok. Ar trebui să facă niște spectacole. Mai știu câteva versuri din Scrisoarea a III-a”, a spus Lică după care a recitat câteva versuri.

„La un semn deschisă-i calea și s-apropie de cort
Un bătrân atât de simplu, după vorbă, după port.
– Tu ești Mircea?
– Da-mpărate!
– Am venit să mi te-nchini,
De nu, schimb a ta coroană într-o ramură de spini”, a recitat sibianul.

„Este ziua poetului Mihai Eminescu. Pentru mine Mihai Eminescu este un poet destul de mare. Am crescut cu poeziile lui, având în vedere că le-am făcut și la școală”, a spus Andrada studentă.

„- Ce te legeni, codrule,
Fără ploaie, fără vânt,
Cu crengile la pământ?
– De ce nu m-aș legăna,
Dacă trece vremea mea!”, a spus studenta câteva versuri din una dintre cele mai cunoscute poezii.

Pentru o altă sibiancă, Eminescu este „cel mai mare poet al tuturor timpurilor din România”. Stana a spus că știa poeziile „Pe lângă plopii fără soț” și „Luceafărul”, dar le-a uitat din cauza vârstei.

„Este un mare poet, un om serios…”

Alții nu au știut că în data de 15 ianuarie este sărbătorit poetul Mihai Eminescu. „Aaa, da. O sărbătorim la ora de română. Avem acum oră. Este un mare poet, un om serios, nu glumă”, a spus Albert, elev la Colegiul Național Brukenthal.

Un alt elev de la aceeași școală a zis că Eminescu „este un subiect pentru ora de română care este mai puțin plictisitor”, a spus Dominic.

„Somnoroase păsărele
Pe la cuiburi se adună,
Se ascund în rămurele –
Noapte bună!”, a recitat Albert.

Isabel, o altă elevă din Sibiu, nu a știu semnificația zilei de 15 ianuarie. „E ceva cu Eminescu. Îmi aduc aminte poezia „Lacul”, a spus Isabel, elevă în clasa a zecea.

 

 

Ultima oră