În ultimele săptămâni, un număr tot mai mare de mămici din Sibiu au semnalat condițiile dificile din Spitalul de Pediatrie Sibiu. Acestea au fost nevoite să rămână alături de copiii lor, chiar și în situații extreme, dormind pe scaune în saloanele unității medicale. Aceste mărturii vin pe fondul unei perioade cu un aflux mare de pacienți, din cauza creșterii infecțiilor respiratorii.
Maria, o mamă din Sibiu, a povestit cu lacrimi în ochi despre experiența trăită în spital. „Am ajuns cu fetița mea la urgențe. Am fost internate imediat, dar nu au avut locuri libere pentru mine. Așa că am dormit pe scaun în salon toată noaptea, fără să mă pot odihni. Este foarte greu, dar am stat lângă ea pentru că a avut nevoie de mine,” spune Maria.
O altă mamă a povestit cum a fost nevoită să doarmă pe scaune timp de mai multe nopți. „Am stat trei zile în spital cu băiatul meu, iar la fiecare schimb de gardă am întrebat dacă se poate face ceva pentru a primi un pat. Într-adevăr, eram mulți părinți care ne plângeam. Nu am avut altă opțiune decât să stăm pe scaune. Cei de la spital au fost foarte amabili, dar au spus că nu mai au locuri,” explică aceasta.
Creșterea numărului de internări pune presiune pe spital
În urma acestor plângeri, Dr. Ioana Mătăcuță, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Sibiu, a oferit un punct de vedere oficial. „În ultimele săptămâni, pe fondul creșterii globale a numărului de infecții respiratorii, am constatat o creștere semnificativă a numărului de prezentări și internări în cadrul spitalului nostru. Atât secțiile de Pediatrie, cât și cea de Boli Infecțioase sunt ocupate aproape la capacitate maximă. Internările s-au realizat, în mare parte, la categoria sugarilor. Din păcate, numărul paturilor disponibile pentru aparținători este limitat, iar în condițiile în care majoritatea copiilor sunt internați cu un apartinător, cererea excede uneori capacitatea noastră de a oferi paturi tuturor acestora. Cu toate acestea, cazurile relatate, deși posibile, au fost izolate și remediate prompt,” a explicat Dr. Mătăcuță.
În ciuda problemelor legate de spațiu și resurse, părinții remarcă dedicarea personalului medical. „Este evident că medicii sunt foarte implicați și fac tot ce pot pentru a ajuta copiii. În ciuda condițiilor dificile, am simțit că am fost tratate cu multă atenție și respect,” a adăugat Maria.