Făgăraș Fest, festivalul care adună an de an iubitorii de natură și tradiție din toată țara, își caută o locație permanentă. Mai multe primării din județul Sibiu se arată interesante pentru a găzdui următoarele ediții ale festivalului de la poalele munților Făgăraș.
Primăriile din Porumbacu de Jos, Avrig, Cârţişoara, Arpaşu de Jos, Turnu Roşu, Racoviţa, Cârţa, Tălmaciu, sunt cele invitate să aplice pentru a deveni gazde ale acestui eveniment. Dintre acestea, mai mulți primari își doresc să ducă tradiția acestui festival mai departe.
Primarii din Porumbacu de Jos, Avrig, Tălmaciu și Turnu Roșu sunt interesați să găzduiască festivalul „Făgăraș Fest”. Între 13 ianuarie și 26 ianuarie, autoritățile locale pot depune proiecte pentru a oferi locul perfect unde Făgăraș Fest se va desfășura an de an.
Primarul din Racovița își dorește să facă din acest eveniment, o tradiție. Prin urmare, va depune proiectul pentru ca locația permanentă să fie stabilită în comuna Racovița. „Depunem proiectul. La noi a mai fost organizat Făgăraș Fest. A fost cea mai apreciată ediție cea de pe Valea Moașei. Merită să devină o tradiție”, a spus Andreea Voicu, primarul comunei Racovița.
Una dintre edițiile festivalului Făgăraș Fest a fost organizată și la Porumbacu de Jos. Primarul comunei își dorește ca și anii următori evenimentul să fie organizat tot în comună.„Suntem interesați și o să ne înscriem. Rămâne de văzut unde se va desfășura. Vreau să stăm de vorbă și cu organizatorii să vedem ce teren ar primi un punctaj mai bun”, a spus primarul comunei Porumbacu de Jos, Dorel Martincu.
Primarul din Tălmaciu și-a exprimat, de asemenea, dorința de a aplica pentru ca festivalul să fie organizat în oraș. „Cu siguranță ne vom înscrie”, a declarat Ioan Oancea, primarul orașului Tălmaciu.
Alți primari sibieni nu au terenuri sau fonduri
Primarii din Cârțișoara, Cârța și Arpașu de Jos nu sunt interesați deoarece nu ar avea resursele necesare, respectiv spațiu și fonduri. „Noi nu prea mai avem teren al primăriei ca să desfășurăm ceva de amploarea respectivă. Noi am încheiat retrocedările și avem puțin teren. Trebuie să știi cât îți este plapuma”, a declarat primarul din Cârțișoara, Vasilică Cîrțan.
Nici primarul din Cîrța nu este interesat. „Nu mă interesează. Nu avem un spațiu așa mare. Trebuie curent, nu poți să faci festival în mijlocul pășunii. Noi de abia am făcut „Fii Satului”, dar să faci ceva atât de amplu”, a spus primarul din Cîrța, Daniel Cîndulețiu.
Primarul din Arpașu de Jos spune că are alte priorități, înainte să organizeze „chefuri”. „Nu sunt bani. Oamenii își fac nevoile în fundul curții și eu mă apuc să fac chefuri”, a declarat primarul din Arpașu de Jos, Vasile Vasu.
De la debutul său, Făgăraș Fest a devenit un simbol al regiunii, aducând împreună mii de
oameni din toată țara pentru a celebra frumusețea naturii și cultura locală. În 2024, festivalul
a reunit 7.000 de participanți, 750 de turiști au luat parte la tururi ghidate și 30 de meșteșugari și producători locali au avut standuri în cadrul Făgăraș Fest. Impactul economic al festivalului în zonă a fost de peste 350.000 de euro în 2024, iar succesul său este dovedit nu doar prin numărul mare de vizitatori, ci și prin sprijinul acordat micilor afaceri locale.
În 2024, Făgăraș Fest a sărbătorit cea de-a cincea ediție, marcând totodată încheierea proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, care a susținut finanțarea festivalului. Până în acest an, festivalul a fost itinerant, desfășurându-se pe rând în Lerești, Nucșoara, Valea Avrigului, Porumbacu de Sus și Sebeșu de Sus. Începând cu 2025, Făgăraș Fest își va stabili un loc permanent, iar acest moment reprezintă alegerea cu mare atenție a locației care va găzdui festivalul an de an.
Concursul se adresează primăriilor din unitățile administrativ-teritoriale aflate la poalele
Munților Făgăraș, inclusiv din județele Brașov, Argeș și Sibiu.
În data da 4 februarie va fi anunțat câștigătorul, localitatea sau comuna are va găzdui permanent mult îndrăgitul festival.