Tradiție veche de sute de ani, reînviată la Avrig. Bivoli albi aduși la Palatul Brukenthal (foto)

Avrigul Reînvie Tradiția Baronului Brukenthal cu Bivoli Albi din Egipt

După aproape două secole, bivolii albi (Bos bubalus var. alba) au fost reintroduși în gospodăria Palatului Brukenthal din Avrig, în încercarea de a reînvia o tradiție începută în secolul al XVIII-lea de baronul Samuel von Brukenthal.

Aceste animale au fost aduse atunci din Egipt, la comandă specială a baronului, și au devenit un simbol al reședinței sale de vară. Cunoscut pentru faptul că erau folosiți atât la munci grele, cât și pentru producția de lapte, bivolii albi au fost un subiect de interes chiar și pentru Împăratul Iosif al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, care a cerut exemplare pentru curtea sa.

În ciuda succesului inițial, bivolii albi au dispărut treptat din Transilvania, din cauza costurilor mari de întreținere și a randamentului mai scăzut comparativ cu vacile tradiționale.

Reîntoarcerea Bivolilor Albi la Palatul Brukenthal

În prezent, specia a început să fie reintrodusă în țara noastră, pe teritoriul Transilvaniei, diverși crescători de animale deținând câteva exemplare, crescute alături de bivoli negri, specifici zonei. Conform zoosibiu.ro, „Bivolul alb este o specie sălbatică de bivol întâlnită în sud – estul Asiei. Specia poate fi şi astăzi prinsă şi relativ uşor domesticită”.

În acest sens, administrația complexului de la Avrig a achiziționat un mascul și o femelă din rasa bivol alb, pentru a reînvia această tradiție de mult pierdută. După câteva săptămâni de aclimatizare, animalele sunt acum expuse vizitatorilor în țarcurile special amenajate ale gospodăriei, alături de alte specii de animale.

Tradiție veche de sute de ani, reînviată la Avrig. Bivoli albi aduși la Palatul Brukenthal (foto)

Bivolul alb este o specie originară din sud-estul Asiei, iar în România a început să fie reintrodusă treptat. La Avrig, aceste animale se alătură altor specii crescute în gospodărie, cum ar fi păuni, rațe și oi, continuând un proiect de revitalizare a tradiției și biodiversității din zonă.

Ultima oră