Agenții imobiliari din Sibiu sunt de părere că anul 2025 este un an bun pentru investiții în apartamente. Aceștia explică de ce este mai rentabil să alegi achiziționarea unui apartament în detrimentul unei chirii, care sunt prețurile la ora actuală pe piața imobiliară din Sibiu și care sunt tendințele pieței.
Cu toate că prețurile apartamentelor au crescut de la an la an, sibienii sunt în continuare interesați să cumpere o locuință. Cei mai mulți optează pentru apartamente construite în complexe noi de blocuri și la mare căutare sunt apartamentele tip studio, dar și apartamentele cu trei sau patru camere.
„Fizic, Sibiul permite achiziția de apartamente, iar din punct de vedere al investițiilor, rentabilitatea achiziționării este bună. În multe cazuri, chiria și rata unui credit ipotecar sunt aproximativ egale, ceea ce face mai avantajoasă achiziția unui apartament decât închirierea. Un astfel de bun rămâne în posesia proprietarului și poate fi utilizat ulterior ca investiție sau pentru o locuință mai mare”, a spus agentul imobiliar, Lucian Tarchilă.
Care sunt cele mai căutate apartamente și noile tendințe
Studiourile și garsonierele sunt cele mai căutate locuințe pe piața sibiană. Totuși, există o ofertă mai redusă pentru aceste tipuri de locuințe, în special în ansamblurile noi, din cauza cerințelor privind locurile de parcare și nu numai. Cererea rămâne ridicată, ceea ce oferă stabilitate pieței imobiliare.
La mare căutare sunt și apartamentele cu două sau trei camere. „Apartamentele de două și trei camere sunt căutate în egală măsură, prețul pe metru pătrat fiind influențat de zonă, etaj și compartimentare”, spune agentul imobiliar, Ionel Oglan.
Cât despre tendințe, agenții imobiliari au observat o cerere crescută pentru locuințele în blocurile noi. „Cererea pentru locuințe noi este în continuă creștere. Apartamentele noi oferă multiple avantaje, precum instalații moderne, eficiență termică, electrică și, cel mai important, locuri de parcare. În zonele dezvoltate, apartamentele noi sunt de preferat, având acces la facilități precum școli, transport în comun și alte servicii esențiale. Durata de viață a unui bloc este de aproximativ 50 de ani, iar blocurile construite în anii ’90 încep să își arate limitele”, mai spune agentul imobiliar.
Prețuri mai mari cu până la 25%
Prețurile apartamentelor au crescut semnificativ în ultimii 2-3 ani, cu aproximativ 25%. Pentru achiziționarea unei garsoniere, prețurile pe metru pătrat pot ajunge la 2.000 de euro în oraș, iar o garsonieră de 21 de metri pătrați în zona Vasile Aron costă aproximativ 40.000 de euro.
Pentru apartamentele de 2-3 camere prețurile medii sunt între 1.650 și 2.000 de euro pe metru pătrat, în funcție de locație și tipul de apartament.
Agentul imobiliar a mai precizat faptul că prețul cerut nu este și cel final. „Deși anumite site-uri listează prețuri mai mari, în realitate, tranzacțiile se finalizează la prețuri mai mici. De exemplu, un apartament listat la 95.000 de euro pe internet poate fi cumpărat cu 92.000 de euro. Diferențele dintre prețurile cerute și cele reale sunt în medie de 5%”, a declarat acesta.
Rată sau chirie?
Agenții imobiliari din Sibiu au explicat de ce chiria nu este o idee bună pe termen lung. „Dacă rata este mai mare decât chiria, tendința este să se aleagă închirierea, dar pe termen scurt, de maximum 1-2 ani. Totuși, în multe cazuri, chiria și rata sunt comparabile. Exemplu: chirie de 500 de euro vs. rată de 600 de euro. Alegerea chiriei poate părea avantajoasă pe termen scurt, dar nu oferă beneficii pe termen lung, precum deținerea unui bun”, explică Ionel Oglan.
Acesta mai explică faptul că pe termen lung, cumpărarea este mai avantajoasă, întrucât oferă stabilitate și posibilitatea de a folosi proprietatea pentru alte investiții sau ca locuință personală. În acest sens, tendința generală pe piață este de creștere a achizițiilor, iar România are încă prețuri mai mici comparativ cu alte țări europene.