Începerea unui nou an aduce, pentru mulți angajați, o preocupare frecventă: zilele de concediu de odihnă nefolosite din anul precedent. În 2024, angajații care nu au beneficiat de cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă pot solicita angajatorului să le acorde aceste zile până la jumătatea anului 2026, conform Ziarului Financiar.
Potrvit Mediafax, angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026, notează Ziarul Financiar.
Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.
Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026.
Această reglementare face parte din prevederile Codului Muncii, care garantează dreptul angajaților la concediu de odihnă anual plătit. Deși în multe cazuri angajații nu reușesc să își ia toate zilele de concediu într-un an, legislația le oferă posibilitatea de a le recupera în următoarele luni. Astfel, dacă un angajat nu și-a luat concediul de odihnă în 2024, acesta poate solicita efectuarea acestuia până la data de 30 iunie 2026.
Potrivit Codului Muncii, dreptul la concediu de odihnă nu poate fi cedat, renunțat sau limitat. Articolul 144 din Codul Muncii prevede că dreptul la concediu anual este garantat tuturor salariaților. De asemenea, articolul 146 stabilește că, în cazul în care un salariat nu poate efectua integral sau parțial concediul anual în anul calendaristic respectiv, angajatorul are obligația de a acorda concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor.
Totodată, compensarea concediului de odihnă neefectuat în bani este permisă doar în cazul în care contractul de muncă încetează, conform prevederilor legale.