Pe 7 ianuarie, în fiecare an, satul Tălmăcel devine inima vie a Mărginimii Sibiului, reunind comunitatea locală și oaspeți veniți din toate colțurile lumii. Sărbătoarea Sfântului Ion, cunoscută drept Udatul Ionilor, este un spectacol al tradiției, un adevărat muzeu viu al costumelor populare, obiceiurilor străvechi și meșteșugurilor moștenite de la străbuni.
De la fiii satului răspândiți peste mări și țări, la turiști veniți din orașe și sate învecinate, Tălmăcel devine punctul de întâlnire al celor care doresc să fie martorii unui moment unic în lume. Atmosfera sărbătorii este vibrantă, cu caii călărașilor împodobiți, carele alegorice și alaiul de tălmăceni îmbrăcați în straie tradiționale. Coborârea spre râu, pentru ceremonia Udatului Ionilor, reprezintă punctul culminant al evenimentului.
Podoabe de poveste
Costumele ficiorilor și fetelor sunt adevărate opere de artă, fiecare detaliu reflectând migala și talentul localnicilor. De la căpețanele împodobite ale cailor, la chindeaole, țoale și steagurile purtate cu mândrie de primarii cetei, fiecare element este lucrat manual, păstrându-se tradiția de peste un secol.
,, Toată pregătirea începe cu luni înainte și familiile celor 12 Călărași de anul acesta și a celor din Car lucră manual la fiecare mac de pe căpețane, fiecare batistă purtată de ficiori, ori căciulă, ploscă sau restul elementelor care fac acest întreg UNIC în lume. Și pentru că Tălmăcel pentru mine este Buricul Pământului și Dumnezeu știe asta, mi-a dat misiunea și onoarea să cos pe steagul primarului cetei, Lucian Mitrea, anul 2025, să scriem istorie și să ducem datina străbună mai departe, Roxana Ciogar.” adaugă Mariana Filimon.
Acul Magic – Povestea femeilor din sat
În săptămânile premergătoare sărbătorii, casele din Tălmăcel devin adevărate ateliere de artă populară. Mamele, bunicile, mătușile și vecinele cos și brodează cu migală fiecare piesă, transformând aceste nopți de iarnă într-un simbol al continuității tradiției.
Programul evenimentului
Sărbătoarea începe imediat după slujba de la biserică. La amiază, ulițele satului prind viață, iar carele și călărașii intră în scenă, acompaniați de cântece specifice, într-o paradă de culori și sunete care coboară spre râu pentru ceremonia Udatului.
Udatul Ionilor de la Tălmăcel este o celebrare care închide ciclul sărbătorilor de iarnă în sudul Transilvaniei, o demonstrație vie a bogăției culturale din Mărginimea Sibiului.