Minivacanțe și zile libere în 2025: Cum își pot planifica românii concediile.
Românii se vor bucura în 2025 de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, potrivit legislației în vigoare. Aceste zile libere sunt acordate cu ocazia sărbătorilor religioase și evenimentelor istorice, oferind angajaților ocazia de a-și organiza minivacanțe.
Prima minivacanță a anului va fi în perioada 1-7 ianuarie. Boboteaza (6 ianuarie) și Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie) sunt zile libere legale, iar dacă angajatorii decid să acorde liber și pe 3 ianuarie, românii pot avea o pauză prelungită de la muncă până pe 8 ianuarie.
O altă minivacanță importantă va fi cea de Paște, care, în 2025, este sărbătorit pe 20 aprilie atât de ortodocși, cât și de catolici. Zilele libere includ Vinerea Mare (18 aprilie) și a doua zi de Paște (21 aprilie).
Luna iunie aduce o altă oportunitate de minivacanță, cu ocazia Rusaliilor. Ziua de luni, 9 iunie, este liberă, iar angajații își pot extinde vacanța prin adăugarea unor zile de concediu.
Anul se va încheia cu sărbătorile de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie, care vor oferi angajaților șansa de a-și prelungi vacanța până la Revelion, cu ajutorul unor zile suplimentare de concediu.
Elevii vor avea și ei o vacanță prelungită în perioada sărbătorilor de iarnă, între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, revenind la școală pe 8 ianuarie.
Angajatorii sunt obligați să acorde aceste zile libere, cu excepția sectoarelor unde activitatea nu poate fi întreruptă. În astfel de cazuri, angajații beneficiază de zile libere compensatorii.
Astfel, anul 2025 oferă numeroase ocazii pentru relaxare și timp petrecut alături de familie, cu un calendar generos de zile libere.